Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halmaradéktól lehet vakító fehér a fogsorunk

Tőkehalenzimekből készült rágógumit fejlesztett ki egy izlandi cég az amerikai és az ausztrál hadsereg megbízásából.

A katonák szájhigiéniájának érdekében bevetendő rágógumi hatóanyagait a halak belsőségeiből nyerik – közölte Jon Bragi Bjarnason biokémikus, a cég vezetője a Morgunbladid napilapban.

A rágógumi, a szájvíz, a szájspray és a fogpasztilla kiszolgálja a katonák különleges igényeit, hiszen gyakran nem áll rendelkezésükre víz, hogy megtisztítsák a fogaikat. Alapanyagul ezért olyan enzimeket kerestek, amelyek a leginkább el tudják pusztítani a szájban lévő baktériumokat. A tőkehalenzim pedig kiválóan alkalmas a gyulladások kezelésére is.

Az új termékek előállítása nemcsak gazdaságos, hanem még a fajt sem veszélyezteti, hiszen csak a már kifogott, feldolgozott tőkehalak maradványait használják fel. A rágó ízletességéről a cégvezető csak annyit mondott, hogy „jól rágható”, és hogy cukormentes édesítőszert tartalmaz.

Az amerikai és az ausztrál védelmi minisztérium idén kezdi meg a rágógumi alkalmazását, majd pedig a nagyközönség számára is megvásárolható lesz Izlandon és külföldön is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tokehal-ragogumi