Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Véd a rák ellen a vegetáriánus étrend?

Ötvenezernél több férfi és nő adatainak tanulmányozása alapján brit kutatók megállapították, hogy a vegetáriánus étrendet követők közül kevesebben kaptak rákot.

A kutatók a kilencvenes években választották ki Nagy-Britanniában a 20 és 89 év közötti önkénteseket, akiknek egészségi állapotát nyomon követték – olvasható a BBC hírportálján. Tim Key, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa és munkatársai négy csoportba osztották a tanulmány résztvevőit étrendjük alapján: húsevőkre, halevőkre, (tejtermékeket is fogyasztó) lakto-vegetáriánusokra és teljesen vegetáriánusokra.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett tanulmány szerzői szerint lényegesen ritkábban fordult elő rák a halevők és a vegetáriánusok csoportjában, mint a húsevők között. A vastagbélrák azonban meglepő módon gyakoribb volt a vegetáriánusok körében, mint a többi csoportban.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a rák igen összetett betegség, egy ember kockázatát többféle környezeti, életmódot érintő tényező befolyásolja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rak-vegetarianus-etrend