Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Leépíti az agyat a túl sok munka

A hosszú munkaidő nemcsak fárasztó, de egy finn tanulmány szerint rontja a szellemi képességeket és növeli a szellemi leépülés kockázatát – áll az American Journal of Epidemiology című folyóiratban.

Finn kutatók 2214 brit közalkalmazott mentális működését vizsgálták öt különböző alkalommal. Megállapították, hogy azok, akik 55 óránál többet dolgoztak egy héten, rosszabb mentális készségekkel rendelkeztek – például a rövid távú memória és a szavak felidézése terén –, mint azok, akik átlagos munkaórát dolgoztak hetente.

A sokat túlórázók aludtak a legrövidebb ideig, több depressziós tünetről számoltak be és több alkoholt fogyasztottak, mint a normál munkaidőt dolgozók. A felmérések során két vizsgálatban is a legtöbbet túlórázók érték el a leggyengébb eredményeket, és a munka hatása halmozódni látszik: a legrosszabbul a legtöbbet dolgozók teljesítettek.

A túlmunka hátrányait komolyan kell venni” – mondta a kutatást vezető Marianna Virtanen, a Finn Munkaegészségügyi Intézet munkatársa. „Különösen fontos megvizsgálni, hogy hosszan tartóak-e ezek a hatások, és a túlórázó dolgozóknál fellép-e később komolyabb probléma is, mint például a szellemi leépülés” – mondta Mika Kivimaki professzor.

A kutatók szerint a stresszhez kapcsolódó növekvő alvásproblémák, a depresszió, az egészségtelen életmód, valamint a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázata is közrejátszik az agyműködés romlásában, de a pontos okok még nem ismertek.

Az eddig is köztudott volt, hogy a hosszú munkaidő általában árt az egészségnek, de e tanulmány szerint a mentális működésnek sem tesz jót. Ebből a munkaadók rájöhetnének, hogy a túlmunka nem használ az üzletnek, és üzleti ügy az, hogy az emberek életében kiegyensúlyozott arányú legyen a munkaidő és a szabadidő – hangoztatta Cary Cooper professzor a Lancasteri Egyetem munkahelyi stresszel foglalkozó szakértője. A probléma az, hogy recesszióban az emberek még többet fognak dolgozni. Még betegen is bemennek a munkahelyükre, mert mutatni akarják elkötelezettségüket, nehogy őket bocsássák el legközelebb.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/munkaido-tulmunka