Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A popzene miatt korán kezdik a szexet a tinik

Azok a tinédzserek, akik lebecsmérlő szexuális utalásokkal teli zeneszámokat hallgatnak, nagyobb valószínűséggel létesítenek nemi kapcsolatot, vagy játszanak szexuális játékokat – állítják a kutatók az American Journal of Preventive Medicine egyik cikkében.

„A tanulmány megmutatja, hogy ezek között a fiatalok között a zeneszámokban hallható becsmérlő jellegű szexuális kifejezések összefüggnek az aktívabb szexuális élettel – írta jelentésében Dr. Brian A. Primack a Pittsburghi Egyetem orvosi karának egészségügyi kutatóközpontjából. Valójában ez a tény függ össze a legszorosabban a szexuális életükkel. Az eredmények alátámasztják, hogy további kutatásokra és nevelési beavatkozásra van szükség ezen a területen.”

A kutatók három USA-beli nagyvárosi iskolában 711 kilencedik osztályos tanulóval töltettek ki kérdőíveket. A résztvevők hetente legalább 14 órán át hallgattak degradáló tartalmú, szexuális töltetű zeneszámokat. Nagyjából egyharmaduk élt már korábban is nemi életet. A legtöbb ilyen jellegű zenét hallgató gyerekeknek közel kétszerese élt szexuális életet a legkevesebb hasonló hatásnak kitett gyerekekhez képest. A lányok és fiúk esetében egyaránt fennállt ez az összefüggés.

A fentiekhez hasonlóan, azok között, akik a legtöbb ilyen zenét hallgatták, de még nem vesztették el a szüzességüket, majdnem kétszer annyian játszottak már közösülés nélküli szexuális játékokat, mint azok, akik csak kevés ilyen zeneszámot hallgattak. A nem lebecsmérlő szexuális tartalmú zeneszövegek és a szexuális élet megkezdése között nem fedeztek fel jelentős összefüggést.

A tanulók megjelölték, hogy naponta hány órát hallgatnak zenét, és ki a kedvenc előadójuk. A kutatók részletes tartalomelemzéssel százalékos arányban határozták meg, hogy az egyes művészek legnépszerűbb számai mennyi becsmérlő jellegű szexuális utalást tartalmaz. Ezt megszorozták a zenehallgatással töltött órák számával.

Primack megjegyezte, hogy az eredmények olyan korábbi tanulmányokra épültek, melyek azt sejtetik, hogy a szex hangsúlyozása a médiában a korai szexuális élet egyik rizikófaktora lehet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szex-zene-tinedzserek