Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Abortuszt kért téves megtermékenyítés miatt

Valószínűleg egy másik nő megtermékenyített petesejtjét ültették be tévedésből egy japán asszonyba tavaly – jelentették be csütörtökön kórházi illetékesek.

A húszas éveiben járó nő megszakíttatta a terhességet, amikor beszámoltak neki a tévedésről a Kagava prefektúrában fekvő állami kórházban. Most pedig 20 millió jenes (50,7 millió forint) kártérítésért perli a hely önkormányzatot.

A kórház csütörtöki sajtókonferenciáján nyilvánosan bocsánatot kért a hibáért.

„A páciens nagyon boldog volt, hogy a nehéz beavatkozás után terhes lett, de sajnálatos módon tévedés történt” – mondta el Macumoto Judzo, a közkórház igazgatója. A kórház szóvivője elmondta, régóta végeznek ilyen beavatkozásokat, és most először hibáztak. Talán éppen ezért történt, hogy az egyik előző megtermékenyítésből származó petesejt megmaradhatott, majd a jelen esetben ezt használták fel.

A lombikbébiprogram rendkívül népszerű Japánban – évente több százezer beavatkozást végeznek el a szigetországban.

A téves beültetés nagy port kavart, mivel más anya gyermekét megszülni vagy felnevelni idegen a japán kultúrától, ezenkívül az orvosi szervezetek is ellenzik. A béranyaság, valamint az örökbefogadás szintén ritka a kelet-ázsiai országban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/petesejt-megtermekenyites