Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A cink segít az alkoholizáló kismamáknak

Ausztrál kutatók szerint a cink segíthet elkerülni a kora terhesség alatti alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó születési rendellenességek kialakulását.

Az alkohol okozta károsodás nem csak a megivott mennyiségtől és a fogyasztás időtartamától, hanem a magzati sejtek és szövetek kifejlődéséhez viszonyított időzítéstől is függ, magyarázta Peter Coyle, az adelaide-i Hanson Intézet docense.

Korábbi kutatások kiderítették, hogy a terhesség alatt ivott alkohol más mérgekhez hasonlóan magzati cinkhiányt, valamint születési rendellenességeket okozhat – ez utóbbit bizonyította Coyle kutatócsoportja egereken végzett kísérletekkel.

A kutatók sóoldatot, illetve 25 százalékos alkoholt fecskendeztek vemhes egerekbe a vemhesség nyolcadik napján – ez az ember esetében a 3-8. terhességi hétnek felel meg. Az állatok hagyományos, vagy cinkkel dúsított étrendet kaptak a fogamzástól a 18. napig, amikor a magzatok egy részénél megvizsgálták a fejlődési rendellenességeket. A túlélő magzatokat 60 nappal a születés utánig figyelték meg.

A kutatók három fontos következtetésre jutottak. Egyrészt a cinkpótlás megelőzheti az alkohol következtében létrejövő magzati rendellenességeket, másrészt a terhesség alatt szedett cink véd az alkohol miatt születés után bekövetkező halálozás ellen is. A harmadik tanulság pedig az, hogy a cinkpótlás megemeli az anyánál a cink vérszintjét, ami valószínűsíthetően megelőzi a magzati cinkhiányt, ezáltal a magzat károsodását Mindezek azonban nem jogosítják fel a kismamákat az alkoholfogyasztásra.

Coyle szerint elképzelhető, hogy a jövőben a cink is helyet kap a folsav mellett a terhesség alatt ajánlott kiegészítők között.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-alkohol-cink