Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az agyunk sosem alszik

Legújabb kutatási eredmények szerint agyunk vizuális központja akkor is aktív marad, ha lehunyjuk szemünket, vagy elalszunk. Ez az aktivitás azonban némileg különbözik az ébrenléti állapottól, és egyelőre igen keveset tudunk róla.

Alvás közben az elektromos aktivitás értelemszerűen nem szűnik meg az agyban, ilyenkor azonban inkább lassú elektromos hullámzással írható le az agyi tevékenység, mint az ébrenlét közben tapasztalható elektromos kitörésekkel. Ezek a „nyugvó oszcillációk”, ahogy a tudósok nevezik őket, leginkább mély alvás közben figyelhetők meg.

„Ez a lassú fluktuáció leginkább a komputerek képernyőkímélőihez hasonlítható” – írják a Weizmann Intézet kutatói. Egyelőre azonban még a tudósok előtt is ismeretlen ennek a jelenségnek a funkciója.

„Lehetséges, hogy a neuronoknak folyamatosan működniük kell az életben maradáshoz, és állandó készenlétben kell lenniük, ha esetleg szükség lenne rájuk – nyilatkozta Yuval Nir, a Weizmann Intézet neurobiológusa. – Régebben úgy hittük, valamilyen külső inger szükséges az érzékelés működésbe hozatalához, most azonban kiderült, hogy agyunk tulajdonképpen sosem kapcsol ki, csak néha készenléti üzemmódba kerül.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agy-alvas