Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Először adott interjút a nyolcas ikrek anyja

Az NBC televíziónak adott először interjút a nyolcas ikreinek januárban életet adó anya, Nadya Suleman, aki elmondta: a mesterséges megtermékenyítéskor nyolc embriót ültettek be a méhébe, és mindvégig tisztában volt azzal, hogy ebből több gyermek is megfoganhat.

Bár a jövő héten adásba kerülő beszélgetésből csupán egy kis részlet került nyilvánosságra, abból kiderült, hogy a mára 14 gyermekes nő mindig is nagy családra vágyott. „Mindig is egy hatalmas család volt az álmom. Vágytam egy bizonyos kapcsolatra és egy másik emberhez fűződő érzelmi kötődésre, amelyet igazán hiányoltam” – mondta a 33 éves asszony, aki hét év sikertelen teherbeesési próbálkozás után döntött végül úgy, hogy a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét választja.

Esete azonban vitát váltott ki, a szakértők növekvő aggodalommal figyelték a beültetett embriók számát, és felmerült a kérdés az orvosi eljárás etikus voltával, illetve bizonyos orvosi irányelvekkel való ütközésével kapcsolatban.

Az elvált asszony édesanyja, Angela Suleman, a Los Angeles Timesnak adott interjújában elmondta, hogy lánya első hat gyermeke ugyanattól a spermadonortól született. A mesterséges megtermékenyítést a bellfloweri Kaiser Permanente Egészségügyi Központban végezték el, a nyolcas ikrek pedig idén januárban császármetszéssel jöttek a világra Los Angelesben. A kaliforniai egészségügyi tanács az ellátás színvonalának megsértését kivizsgáló nyomozásba kezdett az esettel kapcsolatban. Az American Society of Reproductive Medicine javaslata szerint a Nadya Suleman korában lévő nők esetében nem kellene kettőnél több embriót beültetni.

A szakemberek rámutattak arra, hogy a megtermékenyítés területén igencsak gyér a szabályozás, és felhívták a szakmai szervezetek figyelmét a szigorúbb jogszabályok bevezetésének fontosságára mind az orvosok, mind a kórházak esetében. A „sok ikres” terhességek mindig magukban hordozzák a koraszülés veszélyét, és nagyobb egészségügyi kockázatot is jelentenek az édesanyák és a babák számára.

Az elmúlt néhány hét során Nadya Sulemant is számos kritika érte, mivel egyedülálló, munkanélküli, és már van hat gyermeke. A kritikára válaszul Suleman csak ennyit mondott: „Szeretem a gyermekeimet”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyolcas-ikrek