Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakrabban halnak meg az elhízott anyák csecsemői

Egy kutatás kimutatta, hogy az elhízott anyák csecsemői nagyobb eséllyel halnak meg, különösen életük első néhány hetében, mint a normál súlyú anyák gyermekei. Az anyai elhízás a terhesség és a szülés alatti komplikációk esélyét is növeli.

Más fejlett országok halálozási arányaihoz hasonlítva az USA-ban elég sok újszülött hal meg. Ezért a tudósok azt mondják, ha az eredményeket megerősítik, az elhízás megelőzését a csecsemőhalandóság csökkentésére hivatkozva kellene bevezetni.

„Az elhízott asszonyok magzata gyakrabban hal el a méhen belül, ez közismert. Arra is van némi bizonyíték, hogy a kövér nők csecsemői gyakrabban halnak meg” – állítja Dr. Aimin Chen, az omahai Creighton Egyetem orvosi karáról. Hogy részletesebben is megvizsgálják az összefüggést, a kutatók halott és életben maradt újszülöttek adatait hasonlították össze, az 1988-as Mama-baba Csecsemő-egészségügyi Kérdőív felhasználásával.

A halott újszülöttek 8,8%-ának elhízott volt az édesanyja, míg a túlélők közt ez az arány csak 5,9% volt. Az elhízott anyák gyermekei esetében nagyobb volt a kockázata annak, hogy nem érik meg az első születésnapjukat, és gyakrabban haltak meg életük első 28 hetében.

Az elhízott nők esetében attól függetlenül nőtt a csecsemőhalálozás kockázata, hogy mennyit híztak a terhesség alatt. A legnagyobb kockázat a legtöbbet (hetente több mint 0,45 kg-ot) hízó anyák esetében nőtt meg leginkább, mégpedig háromszorosára. A túlsúlyos nők esetében ugyanez volt megfigyelhető.

A csecsemőhalálozást az anya terhesség előtti testtömegindexe befolyásolta leginkább. A terhesség és a szülés alatti komplikációk, a koraszülés és alacsony születési súly nagyobb arányban fordul elő az egyébként is elhízott nőknél – bármennyit is híztak a terhesség alatt. A légzési nehézségek, a szülési károsodás és a bölcsőhalál csak azoknál az elhízott nőknél mutatott nagyobb arányokat, akik a legtöbb súlyt szedték magukra.

Chen és munkatársai rámutattak a tanulmány egy kényes pontjára: az adatok meglehetősen régiek. 1988 óta az elhízás és a terhesség alatt átlagosan felszedett kilók száma növekedett, miközben a csecsemőhalandóság mintegy 20%-kal csökkent. Ezzel együtt a koraszüléssel vagy alacsony születési súllyal összefüggő halálesetek száma nem csökkent, sőt, mintha még növekedett volna is, „mely összefügghet az elhízás és a meddőségi kezelések terjedésével.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizas-terhesseg-csecsemohalandosag