Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hasonló szívbetegségek fenyegetik a házastársakat

A házastársak egészségi állapota a genetikai adottságok különbözősége ellenére az együttélés ideje alatt nagyban hasonlóvá válhat, leginkább a szív- és érrendszeri rizikófaktorok terén – mutatta ki egy nagy olasz vizsgálat.

Augusto Di Castelnuovo és munkacsoportja 71 nemzetközi vizsgálat, összesen százezernél is több házaspár egészségügyi adatait összesítette. A kutatók csak azokat a dolgozatokat vették figyelembe, melyek részletesen feltüntették a házastársak legfontosabb rizikófaktorait – magas vérnyomás, vérzsírszintek, dohányzás, vércukorszint, testsúly és testtömegindex.

Bizonyos kockázati tényezők hasonlósága, sőt azonossága az együttélés miatt érthető. A házaspárok tagjainak vérnyomása bizonyos genetikai tényezők miatt általában eltérő, a vérzsírszint és a koleszterinszint azonban már jobban egyezik. Ez érthető, mivel a rendszeres együttes étkezés valószínűsíti a hasonló ételek fogyasztását, még akkor is, ha kettejük ízlése nem teljesen azonos és az elfogyasztott ennivaló mennyisége is különbözhet.

A vizsgálat két kockázati tényező esetén mutatott párhuzamos eredményt: a dohányzás és a súlytöbblet terén. Ha a házaspár egyik tagja dohányzik, gyakori, hogy a párja is rendszeresen rágyújt. Nyilvánvaló, hogy a párválasztásban szerepet játszik az ilyen szokások terén mutatott hasonlóság. A testsúlyt illetően gyakori, hogy a párok tagjai együtt kezdenek hízni, ami mindkettőjüknek azonosan árt.

Az olasz kutatócsoport legfontosabb következtetése, hogy ha infarktus vagy szélütés miatt valaki orvoshoz kerül, nem csak a kezelést igénylő beteggel kell foglalkozni, hanem megnézni, párjának nincs-e hasonló szív- és érrendszeri panasza, betegsége.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hazaspar-egeszseg