Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Félrevezetőek a koleszterin-határértékek

A szívrohammal kórházba szállított betegek mintegy 75%-ának koleszterinszintje a koleszterin-határértékek szerint nem számít magasnak, a szívroham rizikója elvileg tehát alacsony ezeknél a betegeknél – derült ki egy kutatásból.

„Az adatok arra engednek következtetni, hogy a mostani határértékek talán nem elég szigorúak, hiszen a szívrohammal kórházba szállított páciensek közel 75 százalékának normális a koleszterinje a mostani értékek szerint” – nyilatkozta Dr. Gregg C. Fonarow professzor, a Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatásban több mint 136 ezer, 2000 és 2006 között szívrohammal kórházba szállított beteg egészségügyi adatait vizsgálták meg. A betegek 72,1 százalékának volt 130 mg/dl-nél (3,4 mmol/l) alacsonyabb az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterin szintje, azaz nem számítottak veszélyeztetettnek szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából. Akadtak olyanok is, akik koleszterinszintje teljesen optimális volt (kevesebb, mint 100 mg/dl, illetve 2,6 mmol/l).

Bár a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye már 40 mg/dl feletti LDL- koleszterinnél is jelentősen nő, a mostani határértékek csak a 100 mg/dl feletti értékeket számítják veszélyesnek.

A jelenlegi határértékek szerint a szívrohammal kezelt betegek felénél teljesen optimális volt a HDL („jó”) koleszterin szintje.

A kutatók mindenképp szeretnék, ha a nemzetközi egészségügyi hatóságok a közeljövőben módosítanák a szívroham kockázati tényezőjét jelentő koleszterinszint egészségügyi határértékét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterin-koleszterinszint-hatarertek