Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Összefügg az önkielégítés és a prosztatarák?

Nagyobb az esélyük a prosztatarák kialakulására azoknak a férfiaknak, akik húszas és harmincas éveikben erősen aktív szexuális életet élnek, különösen, ha gyakran végeznek önkielégítést – olvasható egy tanulmányban.  

Ugyanakkor kiderült az is, hogy a szexuális aktivitás negyven éves kor felett már nem befolyásolja a prosztatarákra való hajlamot, az ötven év feletti együttlétek pedig védelmet nyújtanak a betegség ellen.

A Nottingham Egyetem kutatói prosztatarákos férfiak szexuális szokásait vizsgálták és hasonlították össze egészségesek férfiakéval. A résztvevőknek szexuális életük minden aspektusáról be kellett számolniuk, különösen arról, hogy hány partnerük volt, milyen gyakran végeztek önkielégítést, és voltak-e szexuális úton terjedő megbetegedéseik.

„A legtöbb prosztatarákra irányuló kutatás az idősebb betegekkel foglalkozik, ezért különösen izgalmas volt most a fiatalabbakat vizsgálni – nyilatkozta Dr. Polyxeni Dimitropoulou, a Cambridge Egyetem kutatója. A hormonok kulcsszerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában, ezért gyakran a rákos betegeknél igyekszünk csökkenteni a hormonszintet, hiszen ez a rákos sejtekre is hatással van. A szexuális étvágy ugyanakkor szintén összefügg a hormonokkal, ezért vizsgáltuk most a szexuális aktivitás prosztatarákra való hatását.”

A vizsgált férfiak mindegyikénél ötvenes éveikben állapították meg a prosztatarákot. A férfiak 59 százaléka saját elmondása szerint húszas éveiben havonta legalább 12 szexuális kapcsolatot létesített. Ez az arány 48 százalékra csökkent a férfiak harmincas, 28 százalékra a negyvenes és 13 százalékra az ötvenes éveikben.

A rákos férfiak 39 százaléka hatnál több nővel létesített szexuális kapcsolatot életében, míg a kontrollcsoportban csak 31 százalék. A prosztatarákkal diagnosztizált betegek kórtörténetében gyakrabban fordultak elő szexuális úton terjedő betegségek, és a másik csoportnál jóval gyakrabban végeztek önkielégítést.

„Összességében elmondható, hogy jelentős összefüggés van a prosztatarák és a szexuális aktivitás között, különösen a férfiak húszas és harmincas éveiben. Az önkielégítést végző férfiak vannak a legnagyobb veszélyben ilyen tekintetben” – nyilatkozta Dr. Dimitropoulou.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/prosztatarak-onkielegites