Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pillanatok alatt elállítja a vérzést egy új gyógyszer

Alig néhány másodperc alatt képes elállítani a külső vérzést egy új török gyártmányú vérzéscsillapító gyógyszernek.

A készítményt már bejegyezték és kereskedelmi forgalomba is hozták Törökországban valamint Bosznia és Hercegovinában, jelenleg pedig a különböző európai országok egészségügyi hatóságai is a gyógyszer mielőbbi nyilvántartásba vételén fáradoznak.

A Today's Zaman című angol nyelvű török napilap jelentése szerint a szer egy teljes mértékben természetes alapanyagokból készült orvosság, mely Törökországban már 682 kórházban és több mint 500 mentőkocsiban is az elsődleges vérzéscsillapítók közé tartozik.

2006 és 2007 között az ankarai Hacettepe Egyetem vezetésével folytak azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a szer esetleges kölcsönhatásait, illetve hatékonyságát vizsgálták. A török gyártmányú vérzéscsillapító sikeresen „átment” a citotoxicitást (sejtmérgezés), a bőrirritációt, az érzékenységet és a meddőséget, mint lehetséges mellékhatásokat vizsgáló teszteken.

Külön érdekesség, hogy a gyógyszer feltalálója, Huseyin Cahit Firat nem is orvos, hanem egy üzletemberként és újságíróként is dolgozó közgazdász, aki szinte megszállottja a különböző gyógynövényeknek. Harminc év munkájába telt a szer létrehozása, melynek összetevői között szerepel a gyömbérhez ízében és formájában is hasonlító galangál – a thai és a vietnami konyha kedvelt alapanyaga –, valamint a csalán, a szőlőlevél, az édesgyökér és a kakukkfű. Mindezeket laboratóriumi feltételek között dolgozta össze az autodidakta természetgyógyász.

„A többi vérzéscsillapító gyógyszertől eltérően, az új szer véralvadás előidézése nélkül állítja el a vérzést, úgy hogy a vér alkotóelemeinek felhasználásával egy fehérjetartalmú védőréteget hoz létre a seb felszínén – mondta Firat. Ezenkívül ez az egyetlen olyan gyógyszer, mely a vérzékenységgel és a cukorbetegséggel esetlegesen együtt járó vérzésen is tud segíteni.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/verzescsillapito_gyogyszer