Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Elbutíthat a menopauza utáni hormonpótlás?

A menopauza után a nőknél gyakorta alkalmazott hormonpótlás úgy tűnik, felgyorsítja az agy tömegének csökkenését, ami az emlékezet romlásával is jár – állítja két friss tanulmány.

Egy kutatás eredménye szerint a 65 évnél idősebb nők körében az átlagosnál nagyobb volt az agyszövetek sorvadása hormonpótlás után – közölte a Neurology című orvosi folyóirat.

Korábbi tanulmányok rámutattak, hogy a hormonterápiában részesült idősebb nőknek csökkentek a gondolkodási képességeik, romlott az emlékezetük, nagyobb eséllyel éltek együtt időskori elbutulással (demencia) és csökkent agyi funkciókkal.

Mágneses rezonanciás felvételek (MRI) elemzése alapján Laura Coker, a Wake Forest Egyetem munkatársa és kutatócsoportja úgy véli, az érintett nők agyszövetei éppen azokon a kritikus helyeken veszítettek tömegükből, melyek az emlékezetért felelősek.

Egy másik tanulmány úgy találta, hogy a hormonterápiában részesült nők agytérfogata a frontális lebenyben és a hippokampuszban csökkent, éppen két olyan területen, mely kritikus a gondolkodási- és emlékezőképesség szempontjából. A hormonpótlás negatív hatása még erőteljesebben jelentkezett azoknál a nőknél, akiknek már a kezelés megkezdése előtt is voltak memóriaproblémái.

A tanulmányban 1400 nőt ellenőriztek, akik életkora 71 és 89 év között volt, és akik korábban négytől hat éven át vettek részt hormonterápiához kapcsolódó követéses vizsgálatban.

A megállapítások arra utalnak, hogy a menopauza utáni hormonpótlást csak nagyon indokolt esetben javasolt alkalmazni, a lehető legrövidebb ideig.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/menopauza_hormonpotlas