Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mégsem olyan jó a jó koleszterin?

Elterjedt vélekedés, hogy az egészség érdekében és a szív-érrendszeri betegségek megelőzéséhez fontos tényező, hogy a jó koleszterin (HDL) szintje magas, a rosszé (LDL) pedig alacsony legyen. Egy kutatás mindezt megdöntheti, kiderült ugyanis, hogy a jó koleszterin nem csak jó lehet.

A Chicagói Egyetem kutatása kimutatta, hogy valójában a jó koleszterin változó minőségű lehet, és a rossz minőségű HDL-koleszterin éppenséggel nem jelent jót a szervezetnek.

„Évekig úgy tekintettek a HDL-re, mint jó koleszterinre, és ez azt a téves elképzelést keltette, hogy annál jobb, minél több van belőle a vérben” – mondta Angelo Scanu, a Chicagói Egyetem lipidológiával foglalkozó munkatársa, aki szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a magas HDL-koleszterinszint nem szükségszerűen véd meg a szívproblémáktól.

A kutató és munkatársai a témáról szóló kutatási adatok áttekintése után jutottak erre a következtetésre. Kiderült, hogy bizonyos krónikus betegségek – reumatoid arthritis, vesebaj, cukorbetegség – érintettjeinek HDL-koleszterinje eltér az egészséges emberek vérében lévő jó koleszterinétől, még ugyanolyan koleszterinszint esetén is. A kutatók megfigyelése szerint a „jó” HDL gyulladáscsökkentő hatású, míg a „rossz” HDL nem.

Az eredményeket közlő FASEB Journal főszerkesztője, Dr. Gerald Weissmann szerint a kutatás újabb adalékkal szolgál annak magyarázatára, hogy miért alakulhatnak ki szív-érrendszeri betegségek olyanoknál is, akik tökéletes koleszterinszint-értékkel rendelkeznek. A szakember szerint ahogy a jó és a rossz koleszterin felfedezése is újraírta a koleszterin kezelésével kapcsolatos irányelveket, most is ugyanez fog majd történni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterin_hdl_koleszterinszint