Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Állandó orgazmus egy betegség miatt

Holland kutatók szerint egy nőknél előforduló, állandó szexuális izgalommal és folyamatos orgazmusok kialakulásával járó ritka betegség összefüggésben lehet a nyugtalan láb szindrómával és a húgyhólyag túlműködésével.

A ritka és rejtélyes betegség, a folyamatos szexuális izgatottság szindróma (PSAS) érintettjei folyamatosan úgy érzik, mintha az orgazmus közelében járnának, és egy apróbb inger is elég, hogy a csúcsra jussanak, bárhol bármikor. Az orvosi szakirodalomban 2001 óta számon tartott betegség, melyről eddig mindössze 22 esetleírás készült, egyik fontos tulajdonsága, hogy a szexuális kontaktus nemhogy enyhíti, de súlyosbítja a tüneteket.

A betegségről készült eddigi legnagyobb felmérésben a z Utrecht Egyetem és a hágai HagaHospital munkatársai 18, a betegségbe szenvedő nőket különféle vizsgálatoknak vetettek alá, például mágneses rezonanciás (MRI) felvételeket készítettek az agyukról és a medencéjükről, továbbá betegségükről és mindennapi életükről kérdezték őket.

A vizsgált nők többségénél a PSAS mellett nyugtalan láb szindróma, valamint gyakori vizelési inger is előfordult – az előbbi sokaknál már jóval a PSAS jelentkezése előtt. Az MRI-vizsgálatok, valamint a medence és a genitáliák Echo-Doppler vizsgálatai is igazolták a kismedencei varikozitás magasabb előfordulását ezeknél a betegeknél. (A nyugtalan láb szindróma és a varikozitás (visszeresség) összefüggenek egymással.)

Dr. Marcel Waldinger, a kutatás vezetője szerint a PSAS valószínűleg a nyugtalan láb szindróma nemi szervekre is kiterjedő változata; a kutatás eredménye pedig ellentmond annak a feltevésnek, hogy a kellemetlen panaszoknak pszichológiai okai lennének. A kutató reméli, hogy további vizsgálataik során kezelési módot is találnak majd a ritka betegségre.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/orgazmus_nyugtalan_lab_szindroma