Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Lehűtik az életveszélyben lévő betegeket

A hirtelen szívhalálból újraélesztett beteget New York mentőszolgálata 2009. január 1-től csak olyan kórházba viheti további kezelésre, ahol a test hűtésével is csökkenthető az agyi károsodás kockázata. Az amerikai nagyváros ebben nem az első: Londonban vagy Bécsben az életmentésnek ez a rendszere már eredményesen működik.

Makkegészségesnek hitt emberek is bármikor és bárhol összeeshetnek és meghalhatnak, egyik pillanatról a másikra. Ilyenkor először azon múlik az újraélesztés sikere, hogy a rohammentő késedelem nélküli értesítésével egyidőben a közelben lévők elkezdjék a mellkas percenként százszor történő, erélyes összenyomását, a szívmasszázst.

Ha van a közelben félautomata defibrillátor, annak használata a folytatás. Remélhetőleg a rohammentő perceken belül érkezik és az újraélesztést a szakszemélyzet folytatja tovább. Ha a szívműködést sikerült újraindítani, az újraélesztési lánc következő láncszeme a megfelelő szakintézet.

Az utóbbi években több vizsgálat igazolta, hogy az így, sikeresen újraélesztett emberek további élete szempontjából sorsdöntő lehet a test hűtése, mert az agyi károsodás így késleltethető, csökkenthető. Ehhez viszont olyan speciális osztálynak kell bármely pillanatban készen állnia, ahol a hirtelen szívhalálból újraélesztett embert azonnal lehűtik, lélegeztetik és különlegesen kiképzett személyzet látja el.

New Yorkban egy esztendei szervezés után indul 2009-ben ez a program. Elvileg a sürgősségi betegfelvétellel foglalkozó intézetek mindegyike már alkalmas erre a kezelésre, de csak a következő hónapokban derül ki, hogy ez a valóságban is így van-e. Az ottani katasztrófaellátás, ami a mentők és a tűzoltók egyesített rendszere, folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, hogy amikor az ilyen beteget esetleg nem a legközelebbi, kis kórházba viszi a mentőautó, hanem a test hűtésére is megfelelően fölszerelt, nagyobb, bár távolabbi intézetbe, azt a jobb eredmény érdekében teszi, ami az életet jelentheti.

Azt, hogy a test hűtése ilyen katasztrófa után mérsékli, sőt szerencsés esetben kivédi az agyi károsodást, két vizsgálat is mutatta. Sok kórház ennek ellenére csak lassan vezette be ezt a kiegészítő kezelési módot, mert nemcsak bizonyos eszközök beszerzését igényli, hanem nagy ápolási figyelmet, több nővért, valamint a szívgyógyászok és az ideggyógyászok folyamatos együttműködését.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hirtelen_szivhalal_hutes