Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tizennégy és fél évet veszítenek a dohányzó nők

Legutóbbi felmérések szerint a dohányzás átlagosan 14,5 évet vesz el a nők várható élettartamából, de a riasztó tény ellenére a világ női lakosságának jelentős része mégis dohányzik.

A dohányzás káros hatásai majdnem minden egyes szervre kiterjednek, és egészen a születéstől a sokszor idő előtti halálig megfigyelhetőek. Ezért nincs elég jó indok a dohányzásról való leszokás ellen – mondja Dr. Sharon Phelan, az Amerikai Szülészorvosi és Nőgyógyászati Főiskola képviseletében, aki olyan szerek kifejlesztésében vett részt, melyek segítenek a dohányzásról való leszokásban.

A dohányzás veszélyei:

• A tüdőrák [0] kialakulásának fő oka, mely a nők közt a vezető, halállal végződő daganatos megbetegedés.

• Egyértelműen növeli más ráktípusok: az emlő-, száj-, garat- és gége-, nyelőcső-, hasnyálmirigy-, vese-, húgyhólyag-, méh- és nyaki daganatok kialakulásának veszélyét.

• A dohányzó nők koszorúér-betegségre való hajlama kétszer, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) miatti halálozási rátájuk pedig tízszer nagyobb, mint a nemdohányzó nők esetében.

• Növeli az emphysema (tüdőtágulás), a hörgőgyulladás, a csontritkulás, a reumás ízületi gyulladás, a szemhályog, a menopauza utáni alacsonyabb csontsűrűség és a csípőcsonttörés valószínűségét.

• Ezen felül korai menopauzához, fogínybetegségekhez, foghulláshoz vezethet, a bőrt pedig öregíti.

• A dohányzó nők nehezebben eshetnek teherbe, a terhességük alatt dohányzó nők pedig a koraszülést, vagy gyermekük alacsony születési súlyát kockáztatják, akik ráadásul csökkent tüdőfunkciókkal, hörgőgyulladással vagy asztmával születnek.

• A 35 év feletti, fogamzásgátló tablettát szedő nők esélye dohányzás esetén fokozottabb a halált okozó vérrögök kialakulására.

„Terhes nőknek egyáltalán nem lenne szabad dohányozni, és a lakásban való dohányzást is meg kéne tiltani, miután a baba megszületett – mondta Phelan. Sajnálatos módon azonban, az újszülöttek és kisgyermekek sokkal jobban ki vannak téve a passzív dohányzásnak, mint a felnőttek, mivel a gyerekek környezetében lévők gyakran dohányoznak jelenlétükben.” A 3-11 éves gyerekek majdnem 60 %-a ki van téve a passzív dohányzás ártalmainak, ezáltal egészségük komolyan veszélyeztetett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas_nok