Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Születési rendellenességet okozhatnak a hajspray-k

Egyes, hajspray-kben található vegyületek fokozhatják a fiúbabák körében bizonyos húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulását, ezért a fodrászokként vagy kozmetikusként dolgozó nőknek a terhesség ideje alatt ajánlatos lehet felhagyni a munkával.

A hipospadiázia a húgycső fiúknál előforduló rendellenessége, melynek lényege, hogy a húgycső nyílása rossz helyen van. E születési rendellenesség lehetséges okait vizsgálták a londoni Imperial College kutatói a betegséggel született és egészséges fiúgyermekek édesanyjánál.

Kiderült, hogy a hipospadiáziás csoportban az édesanyák a munkájuk miatt nagyjából kétszer nagyobb mértékben voltak kitéve hairspray-nek, mint az egészséges babák esetében. A rendellenességet valószínűleg a hairspray-kben megtalálható vegyületek, a ftalátok okozhatják, melyekről köztudott, hogy hatással vannak bizonyos hormonokra.

A kutatók azt is megállapították, hogy ha az anya a terhesség első három hónapjában folsavpótlásban részesült, az 36%-kal csökkentette a hipospadiázia kialakulásának veszélyét. A vizsgálat rácáfolt azokra a korábbi eredményekre is, melyek szerint a hipospadiázis szempontjából mindegy, hogy az anyag vegetáriánus, vegán, vagy normál étrendet követ-e.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_hajspray