Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Összefügg a rossz lehelet és a gyomorfekély

A gyomorfekélyt és gyomorrákot okozó baktérium kellemetlen lehelethez is vezethet – állítja egy tanulmány. A tudósok most először találtak Helicobacter pylorit olyan emberek szájában, akik nem mutatták a gyomorbetegségek tüneteit.

A szájban több mint 600 különböző baktériumfajta él, melyek közül néhány betegséget okoz. A Helicobacter pylori felelős a gyomorfekély kialakulásáért és az emésztőszervi rákok nagy hányadáért. A tudósok becslése szerint a fejlett országokban az emberek 20-80%-a, a fejlődő világban pedig 90% hordozza a baktériumot.

„A tudósok mostanában fedezték fel, hogy a H. pylori a szájban is élhet – mondta Dr. Nao Suzuki, a japán Fukuoka Fogorvosi Karáról. Meg akartuk állapítani, hogy ez a baktérium okozhat-e rossz leheletet, ezért a szájszagra panaszkodó betegeket megvizsgálták, hogy megtalálható-e szervezetükben a H. pylori.”

A japán kutatók az általuk vizsgált rossz szájszagú betegek 6,4%-ánál találták meg a baktériumot. Náluk a rossz szájszagot okozó gázok koncentrációja és a szájüregi betegségek száma jelentősen magasabb volt. Az ínybetegséggel küzdők 15,7 %-ánál találtak H. pylorit a szájban.

„A rossz lehelet elterjedt probléma. Nagy részben ínygyulladás, nyelvlepedék, elhanyagolt szájápolás és rossz tömések okozzák – mondta Dr. Suzuki. A baktérium kellemetlen illatanyagokat termel, például hidrogén-szulfidot, metil-mercaptant és dimetil-szulfidot. Az orvosok gyakran ezen összetevők szintjét mérik meg a probléma feltárása érdekében. A rossz leheletet okozhatják emésztőszervi betegségek is.”

A Helicobacter pylorit hordozó betegek nyálában több a vér és szintén megtalálható náluk a Prevotella intermedia, mely az egyik leggyakoribb parodontális baktérium. „Habár a H. pylori jelenléte nem közvetlenül okoz szájszagot, összefügg az ínybetegségekkel, melyek már felelőssé tehetők a kellemetlen leheletért – mondta Dr. Suzuki. Most meg kell vizsgálnunk az összefüggést a szájban és a gyomorban található H. pylori között. Reméljük, hogy felfedjük azt, milyen szerepet játszik a szájüreg abban, hogy a H. pylori gyomorbetegségeket okozzon.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyomorfekely_bakterium_lehelet