Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kóros eltérés mutatható ki a tunya férfiak vérében

Hiába látszik valaki elhízottan és sportolás nélkül is egészségesnek, szervezetében olyan folyamatok indulhatnak el, melyek később betegségeket okozhatnak. Ilyen lehet a gyulladás, ami egy amerikai kutatás szerint nagyobb eséllyel alakul ki az elhízott és edzetlen férfiak szervezetében.

A szervezetben lévő gyulladásra – ami többek között a koszorúér-betegség kockázatát is emeli – a magas fehérvérsejtszint utal. Amerikai kutatók egészséges, nem dohányzó férfiak vizsgálata során kiderítették, hogy elhízás és mozgáshiány esetén nagyobb eséllyel mutatható ki emelkedett fehérvérsejtszám a vérben.

Dr. Timothy S. Church és kollégái a résztvevők edzettségét taposógép segítségével, az elhízás mértékét pedig a testtömegindex (BMI) megállapításával mérték. A vizsgált fehérvérsejtek között neutrofilek, limfociták, monociták, bazofil- és eozinofil sejtek szerepeltek. Az eredményeket az életkornak megfelelően értékelték.

A kutatók kimutatták, hogy az edzettség fodított arányban állt minden vizsgált fehérvérsejt szintjével; az össz- fehérvérsejt szint, a limfociták, a monociták és a bazofilek szintje pedig korrelált a BMI értékével. Magyarán szólva minél edzettebb valaki, annál alacsonyabb a fehérvérsejtek száma, tehát annál kisebb a gyulladás rizikója, míg az elhízás esetében ez az összefüggés fordított.

Church szerint „nincs rosszabb, mint egy olyan rizikófaktor, amit nem tudunk befolyásolni”, az elhízás elkerülése és a testmozgás révén azonban bárki tehet azért, hogy csökkentse bizonyos betegségek veszélyét.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/feherversejt_gyulladas_elhizas