Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Átvészelni a terhesség nehéz időszakait

Nem a savanyúság, vagy a jégkrém segíti át a nőket a terhesség nehéz időszakain, hanem a klasszikus zene, a természet hangjai és az altatódalok. A zene ugyanis csökkenti a számos terhes számára problémát jelentő stresszt, a szorongást és a depressziót.

Egy tajvani vizsgálat kimutatta, hogy a terhesség alatt heti kétszeri 30 perces zenehallgatás szignifikáns mértékben csökkenti a stressz, a szorongás és a depresszió mértékét.

A Kaohsiung Orvostudományi Egyetem Ápolástani Karán zajlott kutatás résztvevői a terhesség második, vagy a harmadik trimeszterében jártak, és mindannyiuk esetében szövődménymentes hüvelyi szülésre számítottak az orvosok. A nők iskolázottság, foglalkozás, társadalmi osztály és családi boldogság tekintetében hasonló háttérből érkeztek.

A vizsgálati személyek fele CD-t kapott azzal az utasítással, hogy naponta fél órát hallgassa. Választhattak klasszikus zenét, a természet hangjait, kínai gyermekdalokat, vagy altatódalokat. A legnépszerűbbek a természet hangjai és az altatók voltak. A résztvevők naplót vezettek arról, hogy pontosan mikor hallgatták a zenét. A feljegyzésekből kiderült, hogy általában a pihenés ideje alatt, vagy a házimunka végzése közben tették be a CD-ket. A többiek nem hallgattak zenét, és mindannyian rutin terhesgondozásban részesültek.

A zenehallgatók körében szignifikáns mértékben alacsonyabb volt a stressz, a szorongás és a depresszió mértéke, mint a kontrollcsoportban, ahol kis mértékben esett csak a stresszre adott pontszám.

A terhesség sok nő számára jelent stresszes, szorongással teli, vagy éppen lehangoltsággal járó időszakot. „A kilenc hónap alatti depresszió és szorongás hasonló a szülés utánihoz” – közölte Chung-Hey Chen, az Országos Cheng Kung Egyetem munkatársa. „Vizsgálatunk alapján a zenehallgatás egyszerűen, olcsón és nem invazív módon segít kezelni ezeket a problémákat.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_stressz_szorongas_depresszio