Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nyálteszt mutathatja ki a rákot

A szájüregi rák egyik típusa kutatók szerint a jövőben akár egy egyszerű nyálteszt segítségével felismerhető lehet, melyet az tesz lehetővé, hogy a nyálban bizonyos fehérjék jelenléte utalhat a rákos megbetegedésekre.

Egy kutatás során a szájban kialakuló pikkelysejtes karcinómában szenvedő betegeket vizsgáltak. A résztvevőktől vett nyálminták vizsgálata során kiderült, hogy akad egy biomarker, amely a rákos betegek nyálában az esetek 93 százalékában megtalálható.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nyál igen hasznos lehet a diagnosztizálásban, de ez az első tanulmány, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy a nyálban található fehérjék a szájüregi daganatok diagnosztizálásában is segíthetnek. Mivel a nyálmintavétel igen egyszerű és teljesen noninvazív folyamat, a jövőben a szájüregi daganatok diagnosztizálása jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat.

„Bár még csak a kísérleti fázisban vagyunk, célunk az, hogy minél hamarabb a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegyük ezt a tesztet, ezzel pedig sok orvos és beteg életét könnyítsük meg” – nyilatkozta Dr. Shen Hu, a Kalifornia Egyetem munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyalteszt_szajuregi_rak