Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nagy babákból lesznek a mellrákos nők

A nagyobb születési súllyal és hosszal világra jött nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki később mellrák. Minél nagyobb a születéskori súly, annál nagyobb a kockázat – állítják brit kutatók.

Több mint 600 ezer nő adatait dolgozta fel kollégáival Dr. Isabel dos Santos Silva, a londoni Közegészségügyi és Trópusi Betegségek Intézetének járványtan professzora. Az adatok szerint a mellrák kockázatát minden fél kilogramm testsúlynövekedés 7%-kal növeli. A legerősebb összefüggést a születési hosszal kapcsolatban találták, de ugyanez érvényes a fejkörfogatra is.

A születési súly bizonyos mértékig a méhen belüli viszonyokat tükrözi, így most egy olyan összefüggés került napvilágra, amely szerint a mellrák kialakulása már évtizedekkel a klinikai tünetek kialakulása előtt megkezdődik – mondta el Dr. Dimitrios Trichopoulos, a Harvard Egyetem Közegészségügyi és Járványtani Intézetének professzora, az eredményeket közlő cikket kísérő kommentár szerzője.

Dr. Trichopoulos szerint ezek az eredmények rávilágítanak arra, miért maradtak eredménytelenek a korai diagnózisra törekvő megelőző módszerek. „A prevenciónál figyelembe kell vennünk a betegség nagyon hosszú kialakulási idejét” – tette hozzá.

A szakemberek óvatosan reagáltak az eredményekre. Debbie Saslow, az Amerikai Onkológiai Társaság emlő- és nőgyógyászati szekciójának vezetője szerint nincs klinikai jelentőségük, a nőknek nem kell arra törekedniük, hogy kisebb súlyú babákat szüljenek; illetve a nagy súllyal, hosszal vagy fejkörfogattal született nőket sem kell a mellrák szempontjából máshogyan kezelnünk, mint normál súlyú társaikat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mellrak_szuletesi_suly