Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő

Vannak, akik hiába szednek magas vérnyomásukra több gyógyszert is, vérnyomásértékeik mégsem rendeződnek. Ezekben az esetekben a vérnyomást csak egyféleképpen lehet csökkenteni : a sófogyasztás korlátozásával – derült ki az Amerikai Szív Társaság (AHA) éves gyűlésén.

A gyógyszerek segítségével nem kordában tartható, vagyis a kontrollálhatatlan magas vérnyomás leggyakoribb oka a túl sok só fogyasztása – mondta el Dr. Eduardo Pimenta, a Sao Paulo-i kardiológiai központból. Ezt tökéletesen nem lehet tökéletesen gyógyszerekkel kompenzálni, a vérnyomás csökkentésének legjobb módja tehát a sóbevitel mérséklése.

A Pimenta által vezetett kutatócsoport megvizsgálta az alacsony sótartalmú étrend vérnyomásértékekre gyakorolt hatását13 terápiarezisztens, azaz minimum háromféle gyógyszer szedése mellett továbbra is magas vérnyomású emberen. A betegek vérnyomása átlagosan 150/85 Hgmm volt.

A vizsgált személyeknél két hét alacsony és két hét túlzott mennyiségű só fogyasztását követően 24 órán keresztül folyamatosan regisztrálták a vérnyomásértékeket. A két hét sószegény étrend hatása: a szív összehúzódásakor mért szisztolés érték 22,6 Hgmm-rel csökkent, a szív elernyedésekor tapasztalt diasztolés érték pedig 9,2 Hgmm-el.

A kutató szerint „hihetetlen, hogy ennyire óriási mértékben csökkenti a vérnyomást a sóbevitel korlátozása.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/magas_vernyomas_so