Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mellékhatás nélküli fájdalomcsillapító lehet a könnyű drogból

Egy új kísérleti gyógyszer a kannabiszhoz hasonló módon képes a fájdalomcsillapításra, de nélkülözi annak káros mellékhatásait – állítják a fejlesztők.



A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a CB2 elnevezésű kannabinoid-receptorok, amelyeket a marihuána fogyasztása aktivál, az emberi perifériás idegrendszer érzőidegeiben is megtalálhatók, az agyban azonban normál esetben nem.

A CB2 receptorokat aktiváló gyógyszerek a fájdalomjelek átvitelének blokkolásával fejtik ki hatásukat az emberi érzőidegekben. A korábbi kutatások főleg a marihuánahasználat által aktivált másik receptorra, a CB1-re irányultak, úgy hitték ugyanis, hogy ennek aktiválásával hatékonyabbá válhat a fájdalomcsillapítás. A CB1 receptorok azonban a CB2-vel szemben az agyban is megtalálhatók, így aktiválásuk komoly mellékhatásokhoz – szédülés, függőség kialakulása, pszichózis – vezethet.

A mostani kutatási adatok szerint a CB2 aktiválását megcélzó gyógyszerek új fájdalomcsillapítási lehetőségeket kínálnak olyan betegségek esetén, ahol egyelőre a biztonságos és hatékony terápia nem megoldott (osteoartritisz és idegkárosodás). Az új szerek akut fájdalom esetén is alternatív kezelési lehetőséget kínálhatnak.

A CB2 receptorok az opiátreceptorokhoz hasonló módon képesek a fájdalomcsillapításra. A kutatók remélik, hogy a CB2-gyógyszerek hamarosan kiválthatják majd a morfinokat, amelyek bár nagyon hatékony fájdalomcsillapítók, de sok káros mellékhatásuk van (függőség, hányinger, hányás).

„Bár a kannabisz említésére legtöbbünknek a kábítószer jut eszébe, tudni kell, hogy az orvostudomány már évszázadok óta alkalmazza ezt a növényt különböző fájdalomkezelési terápiák során. Viktória királynő például menstruációs fájdalmai enyhítésére tea formájában fogyasztotta a kannabiszt – nyilatkozta Praveen Anand professzor, a kutatás vezetője. – Reméljük, a mostani kutatásunk eredményeként később olyan gyógyszereket hozhatunk majd létre, amelyek képesek a hatékony fájdalomcsillapításra, a káros mellékhatások nélkül.”

A tudósok most az új szerek klinikai kipróbálására készülnek az Imperial College Egészségügyi Központban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kannabisz_fajdalomcsillapito