Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Méhen belüli védelem szénanátha, asztma ellen

A terhesség körülményei sok szempontból befolyásolják a születendő gyermek egészségét, Új-zélandi kutatók szerint például a felére csökkenthet az asztma és a szénanátha későbbi rizikója, ha az anya a terhesség alatt farmon él, és kapcsolatba kerül állatokkal, valamint az általuk hordozott baktériumokkal.A Massey Egyetem kutatása korábbi tanulmányok eredményeit támasztja alá, melyek szerint csökkentheti az asztma és más allergiás betegségek rizikóját, ha valaki az élet korai szakaszában farmon/tanyán él, és gyakori kapcsolatban van az állatokkal. A mostani, ezerháromszáz farmer gyermekeit vizsgáló tanulmány azonban ennél tovább megy, és azt állítja, hogy ez a védelem már a születés előtt kialakulhat.

A kutatók szerint a legnagyobb fokú védelem azoknál a gyerekeknél alakult ki, akik jelenleg is farmon élnek és akiknek édesanyja a terhesség alatt tanyasi életet élt. Mindez az asztma rizikójának 50%-os csökkenését jelenti, a szénanátha és az ekcéma pedig még ennél is kisebb mértékben érinti ezeket a gyerekeket. A jelenség okai nem tisztázottak, bár valószínűleg az immunrendszer kialakulásával van összefüggésben.

Tanyán vagy farmon élni rendszeres kontaktust jelent a haszonállatok által hordozott baktériumokkal, például a velük való érintkezés vagy a pasztörizálatlan tej fogyasztása révén. A kutatók szerint ez elnyomhatja azoknak a speciális immunsejteknek a termelődését, melyek az asztma kialakulásához köthetőek.

Bár véleményük szerint a baktériumoknak való kitettség a terhesség alatt hasznos lehet, a pozitív hatás csak akkor marad fent, ha a gyermek születés után is ugyanilyen körülmények között él.

A kutatás valószínűleg nem fogja megváltoztatni a terhességgel kapcsolatos ajánlásokat, melyek néhány haszonállattal kapcsolatban óvatosságra intenek, ugyanis olyan fertőzéseket hordoznak, melyek ártalmasak a babára nézve. Egy fertőzés például vetélést okozhat az anyajuhoknál, és az ember esetében is ugyanilyen a hatása, de emellett néhány állat ürüléke is veszélyes lehet.

A BBC által megszólaltatott szakértő, Dr. Elaine Vickers, egy brit asztma szervezet munkatársa szerint mindez alátámasztja azt a hipotézist, hogy a potenciális allergéneknek való korai kitettség csökkenti az asztma kialakulásának esélyét.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szenanatha_asztma_terhesseg