Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Napi kettő helyett elég lehet heti egy injekció

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek napi többször is szükségük lehet injekció beadására, kanadai kutatók szerint azonban a cukorbetegség e típusa heti egyszeri injekcióval is kézben tartható.

A Torontói Egyetem kutatói az exenatid nevű hatóanyag új gyógyszerformáját vizsgálták cukorbetegeken. A hatóanyag fokozza a vércukor hasznosításához szükséges inzulin termelését, egyúttal csökkenti a hasnyálmirigy egy másik hormonja, a glükagon kiválasztódását. A glükagon fokozza a máj glükózleadását és ezáltal megemeli a vércukorszintet – olvasható a BBC hírei között.

A 2-es típusú cukorbetegség (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) esetében a betegség kezdeti szakaszában a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek ugyan inzulint, de az nem fejti ki megfelelően a hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ez az úgynevezett inzulinrezisztencia, mely általában az inzulinreceptorok hibás működése következtében alakul ki. A betegeknél megemelkedik a vércukorszint: a hiperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni, hogy az inzulinrezisztenciát kiegyenlítsék. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez vezet, végül az inzulintermelés kimerül.

A kutatók 30 héten keresztül 259 diabéteszes beteget hetente egyszer prolongált hatású exenatidinjekcióval kezeltek, vagy a hagyományos napi kétszeri injekcióval. A kezelés hatékonyságát vérvizsgálattal ellenőrizték, amikor a vörösvértestek hemoglobinjához kötődő glükóz szintjét, az úgynevezett glikohemoglobint (HbA1c) mérték: minél alacsonyabb ennek értéke, annál sikeresebb a terápia.

Azoknál a betegek, akiket hetente mindössze egyszer injekcióztak, lényegesen nagyobb mértékben csökkent a HbA1c szintje, és a betegek nagyobb hányada érte el a kívánt szintet, mint azok, akiket naponta kétszer megszúrtak. Ráadásul a heti egyszeri injekciónak kevesebb volt a mellékhatása is.

A torontói kutatók konklúziója szerint a vizsgált hatóanyag heti egyszeri alkalmazásával lényegesen hatékonyabban lehet kordában tartani a cukorbetegséget, mint a szokásos napi kétszeri injekcióval. Emellett nem növekedett a hipoglikémia kockázata sem.

Ian Frame, a brit Diabétesz Társaság képviselője szerint, bár az eredmények biztatóak, a kutatást ki kell bővíteni, bizonyítandó az új terápia hatásosságát, mielőtt az orvosok megváltoztatnák a mostani kezelési gyakorlatot.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg_injekcio