Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Újabb betegség írható a császármetszés számlájára?

Németországban és Magyarországon is napjainkban szinte minden harmadik csecsemő császármetszéssel jön világra. Tizenöt évvel ezelőtt még csak fele ennyi volt a császármetszések száma. Az okok sokrétűek, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azonban csak minden tizedik szülésnél lenne orvosilag indokolt a beavatkozás.Északír kutatók most a császármetszés eddig nem ismert árnyoldalára világítottak rá – tudósít a Die Welt című német hírmagazin.

Már régóta ismeretes, hogy trombózis, fertőzés vagy az altatás szövődményei fenyegetik a leendő anyát. A belfasti Queen's Egyetem kutatói, Chris Cardwell és Chris Patterson tizenhat ország tízezer, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekének adatait kiértékelve azonban meghökkentő összefüggésre leltek. A kontrollcsoportot több mint egymillió nem cukorbeteg gyermek alkotta. A császármetszéssel született gyerekeknek jelentősen, 20%-kal nagyobb hányada betegedett meg 1-es típusú cukorbetegségben.

A kutatók számára rejtély, hogyan növelheti a császármetszés a cukorbetegség kockázatát. Nem találtak összefüggést viszont a diabétesz és a nők kora, a születési súly vagy a csecsemők táplálása között.

Az biztos, hogy Németországban egyre emelkedik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma – százezerből mintegy 13 gyermek érintett, az arány évente 3-4%-kal nő. Lehetséges tehát, hogy a jelenség tényleg összefügg a császármetszések növekvő számával.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csaszarmetszes_cukorbetegseg