Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szülés után: újszülöttel a kórházban

Milyen is a kórház újszülött osztálya, ahol a szülés után a nők közvetlenül kikerülve a szülőszobából első néhány napjukat töltik a kórházban kisbabájukkal? Erről kevesebb szó esik, mint a szülés körülményeinek eltervezéséről, vagy az orvos és a szülésznő kiválasztásáról, melyeket körültekintő módon szokás mérlegelni több szempontot is figyelembe véve a sorsfordító esemény kapcsán. Mégis nagyon speciális élményeket és tapasztalatokat szereznek a nők ezekben a meghatározó napokban.

Normális körülmények között, ha nem jelentkezik semmilyen komplikáció, átlagosan 3-4 napot kell eltölteni megfigyelés alatt a szülészeti klinikán, míg az újdonsült anyát és gyermekét zárójelentéssel a kezében hazaengedik. Néhány jellemző dolog és körülmény gyökeresen átalakult az utóbbi évtizedekben az egykori szülőotthonokhoz és a hagyományos szülészetekhez képest. Nemcsak technikai ellátásban és szakmai felkészültségben, hanem felfogásban és hozzáállásban is az emberi élet kezdetének jelentőségét tekintve.

Cumisüveg és tápszer nélkül

Ahogyan a tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb betekintést kaphatunk a magzati élet rejtelmeibe, ezzel arányosan zajlik egy folyamatos szemléletváltás és bánásmódbeli különbség is a kisbabákkal. A WHO és az UNICEF vezetői azért kezdeményezték a világ szülészeteinek megreformálását és átszervezését, mert a bababarát kórházak kialakításával az anyatejes táplálás hangsúlyát kívánták helyreállítani a tápszerek és a tehéntej eluralkodásával szemben.

Magyarországon az 1990-es évek elején kezdődött el a családközpontú szülészetek propagandája és mozgalma. Néhány helyen sikerült kialakítani a rooming-in [0]rendszerű „kórtermeket”, vagyis olyan szobákat, ahol az édesanya folyamatosan együtt tartózkodhat a babájával és igény szerint szoptathatja [0]. Ez akkor is érvényes, ha a szülés során császármetszést [0] kellet alkalmazni, vagy a jövevény koraszülött [0]. Ennek a megoldásnak mentálisan és fizikálisan is felbecsülhetetlen értéke van.

Ma már több alternatíva közül is lehet választani. Arra is van mód, hogy 24 órán keresztül tartó, vagy csak nappali, azaz 12 órás rooming-in-t válasszunk. Természetesen az utóbbi esetben is van éjszakai szoptatás. Az anyatejpárti programban résztvevő helyeken jogosan tilos a cumisüveg és a cumi használata, szükség esetén pohárból itatják meg a babát, valamint nem jelenhet meg tápszerreklám, nem osztogathatnak ajándék tápszerminta-csomagokat, és a szülészeti osztályt nem szponzorálhatja tápszergyártó cég.

Milyen segítségre számíthat az anya?

Felkészült csecsemős gárda tanítja meg (főleg az első gyermekes, tapasztalatlan anyukáknak) az alapvető fogásokat, praktikákat és az újszülött gondozását fokozatosan átengedik a kismamának. Megmutatják a mellre helyezés helyes módját, ha kell, a fejést is begyakoroltatják, vagy ikerszülés [0] esetén a szinkronszoptatásban is jártasságot szerezhetnek az újdonsült anyukák. Bemutatják a pelenkázást, a köldökkezelést, és a fürdetést. Tőlük éjjel-nappal kérhető segítség és tanács. Mire a kismama hazamegy, megszerzi azt a technikai rutint is, amivel biztosnak érezheti magát az anyukaszerepben. A legtöbb nő az éjszaki alvás idején sem rakja bele a kis pólyást az ágy végében lévő kis rácsos kosárkába, aminek megvan az az előnye, hogy nem kell teljes készültségben éberré válnia, ha a gyermek a melléhez szeretne jutni. Ilyen körülmények között kevesebb panasz van a tejbelövellés körüli mellfeszülésre is.

Kevesebb a babasírás

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a babás-mamás szobákban kevesebb a gyermeksírás, mert az anya azonnal tud reagálni a kisbaba legapróbb rezdüléseire és kitapasztalhatja a kicsi sajátos jelzésrendszerét. A nők így könnyebben azonosulhatnak újdonsült szülői szerepükkel is. A szoros testi kontaktus fenntartásával és az anya folyamatos jelenlétével biztosítani tudja a kicsinek a legalapvetőbb lelki szükségletét is, hiszen az anyaméhben átélt szimbiózis élménye jelentősebb törés nélkül folytatódhat. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az anya gondoskodó szeretetének meghatározó szerepe van az önbizalom megfelelő kialakulásában, és ez kihat az emberpalánta későbbi szocializálódási képességére, idegrendszeri érésére is. Kár lemondani erről a lehetőségről a szülés után még akkor is, ha a nők csoportosan, sokágyas szobában kénytelenek osztozni egymással a kivételes és intim pillanatainkban.

Nagyobb kényelem

A hagyományos ellátási rendszerben az újszülötteket a csecsemőosztályon helyezik el és háromóránként viszik őket szoptatni az édesanyjukhoz. Ilyenkor a pici körül adódó teendőket és ha szükséges, a cumisüvegből való etetést (akár cukros víz és tea is szóba jöhet) a nővérek végzik, akik többnyire gyermekápolói szakképesítéssel rendelkeznek. Ez a megoldás a nőknek több lehetőséget nyújt a pihenésre és a zavartalan lábadozásra, míg a nővérekre jóval több feladat hárul. Mielőtt még bárki kiszolgáltatottnak, vagy tehetetlennek érezné magát a szülést követően, nem árt, ha tisztában van vele, hogy jogában áll tájékoztatást kapni minden mozzanatról, ami vele és magzata körül zajlik.

Hogy kinek, milyen tapasztalatai származnak a hagyományos, vagy az alternatív osztályokról és a nővérek hozzáállásáról, meglehetősen egyéni, hiszen a lelkiismeretes, elhivatott dolgozók ugyanabban az arányban szerepelnek itt is, mint más munkahelyeken.

Látogatók fogadása a kórházban

A látogatók fogadására kórházanként különböző szabályok vonatkoznak. Van, ahol a vendégeknek a szobába is be lehet menni minden védőöltözet nélkül, sőt a családtagok is pelenkázhatnak, dajkálhatnak, fényképezhetnek. Ebben az esetben érdemes figyelmeztetni a látogatókat, hogy mossanak kezet, mielőtt a babához nyúlnak és ha ők büfiztetnek, a vállukra tiszta textilpelenkát kell teríteni.

Van, ahol csak a folyosón lehet beszélgetni az anyukával, de a babát oda nem viheti magával, vagy helyenként marad a klasszikus üvegfalon át gyönyörködés. Magánklinikákon külön szobát kaphat az édesanya saját fürdőszobával, ételt többféle menüből is rendelhet, és a vendégágyon az apa is bent alhat, ami kivételes élmény a család számára. Persze az ilyen szolgáltatásoknak borsos ára van.

Mielőtt választunk, vagy eldől, hogy hol is történik a szülés, nem árt körülnézni és érdeklődni a helyi lehetőségek felől, és akár egy személyes látogatással is meggyőződni az adott gyermekágyas osztály körülményeiről és működéséről.

Szűrővizsgálatok a kórházban

A születés utáni első percekben a szakember elvégzi az APGAR-tesztet, mely az alapvető életfunkciók működéséről ad információt. Elvégzik a fejkörfogat, a testhossz és a súly mérését is. Ha nem az apa, vagy más választott kísérő szeretné megfürdetni a szülés után a babát, akkor egy csecsemős nővér vagy a szülésznő teszi meg, és fel is öltözteti. Ezután praktikusan pólyába kötve, fején kis sapkával, csuklóján karszalaggal adják vissza a csemetét.

Az újszülött osztályokon dolgozó csecsemő- és gyermekgyógyász orvos (neonatológus) végzi el az első rutinvizsgálatokat és a későbbi napokban is teszteli a gyermek állapotát, fejlődését, ellenőrzi reflexeit, érzékszerveit, és kiszűri a rendellenességeket. Mivel ő is állandó ügyeletben van és naponta többször is látogatja a szobákat, bátran lehet tőle eligazítást kérni, ha valamiben kétségek merülnének fel.

Olykor bekövetkezhet az élettani sárgaság [0](icterus), ekkor a baba állapotát speciális fénykezeléssel állítják helyre. Ha egyéb gyanú is felmerül, pl. a kicsi túlzottan aluszékony és nehezen lehet magához téríteni, a cukorszint [0]megállapításához a sarkából vesznek vért. Ezzel az eljárással más, ritkán előforduló rendellenességekre is fény deríthető. A csípőszűrésre, hallásvizsgálatra és az első kötelező oltásra [0], a vállba adott BCG-re is sor kerül, mely a tuberkulózis [0] ellen ad védettséget. Helyenként ultrahangos ellenőrzésre [0]is van mód, ha ez indokolt. A csecsemős nővérek az esti fürdetés előtt lemérik a súlygyarapodást. A születési súlyából kezdetben veszít az újszülött, de hamar, látványosan visszanyeri és meg is haladja azt, mire hazakerül.

Anyakönyvezés

A szülés egyben hivatalos eseménynek is számít a gyermek anyakönyvezése szempontjából. A kórházban lezajlott szülés esetén ez automatikusan megtörténik, mivel a szülész orvos adja le a jelentést az anyakönyvi hivatalnak. Néhány munkanapon belül személyesen felkeresik az anyát a kórházban és felveszik az adatokat. Szükség van a szülők személyi azonosságát igazoló okmányokra, valamint házasok esetében egy 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatra is. Ezek után néhány napon belül elkészítik a gyermek anyakönyvi kivonatát, tb-kártyáját, lakcímkártyáját és személyi számmal is rendelkezni fog. Ezek alapvetően szükséges papírok a gyermekek után járó támogatásokhoz, és ezek nélkül az okmányok nélkül orvosi ellátásban sem részesülhet a gyermek.

Baba-mama barát kórházak

Budapest
MÁV Kórház [1]
Szent István Kórház [2]

Debrecen
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika [3]

Esztergom
Vaszary Kolos Kórház [4]

Győr
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház [5]

Miskolc
BAZ Megyei Kórház [6]
Semmelweis Kórház [7]

Salgótarján
Szent Lázár Megyei Kórház [8]A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szules_ujszulott_osztaly_korhaz