Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Előre megjósolható lehet a szívinfarktus

Az ultrahangvizsgálat széles körben hozzáférhető, viszonylag olcsó képalkotó eljárás, ami számos ismert előnye mellett a szív- és érrendszeri megbetegedésekre kiemelten hajlamos emberek szűrésére is alkalmas lehet – derült ki egy tanulmányból.

Tünetmentes, látszólag egészséges, ám a szívbetegségek szempontjából rizikócsoportba tartozók nyaki verőerét (arteria carotis) vizsgálták ultrahanggal amerikai kutatók. Az esetek csaknem felében találtak a nyaki erekben súlyos fokú elváltozást, azaz olyan mértékben meszes artériákat, mely a fej felé áramló vér haladását az érpályában erősen akadályozta. Náluk egy második ultrahangvizsgálatra is sor került fél évvel később.

„Tudjuk, hogy a nyaki verőerek 70%-os szűkülete esetén történik a legtöbb szívvel kapcsolatos, valamint agyi történés, mint a szívinfarktus és a stroke, továbbá a legtöbb sebészeti beavatkozás, és a koszorúér-bypass műtét is” – mondta Dr. Markus Reiter, a bécsi Orvostudományi Egyetem Intervenciós Radiológiai és Angiográfiai Osztályának orvosa.

A vizsgálat során az ultrahang mellett az úgynevezett medián szürke színskálát (GSM – grey scale median) alkalmazták a nyaki verőereken elhelyezkedő meszes plakkok színárnyalatának meghatározásához. Az ultrahangfelvételen látható színárnyalat a meszesedés súlyosságának mértékét jelzi. A sötétebb szürke szín az ún. instabil meszes plakkokat jelenti, melyek rosszabb kórjóslatúak, mivel hajlamosak leszakadni és tovasodródni az érpályában.

A vizsgált egyének 40%-ánál tapasztaltak alacsonyabb GSM-értékeket, azaz sötétebb színt a második ultrahangvizsgálaton – 37%-uk három éven belül szív- és érrendszeri, vagy agyi betegség áldozata lett. Azokban az esetekben, ahol a fél évvel később történő vizsgálaton a korábbihoz képest emelkedő GSM-értékeket mértek, 28%-ban zajlott kóros történés három éven belül.

„A követéses vizsgálat során mért csökkenő GSM-érték kiemelt rizikócsoportba sorolja a pácienst. Ez nemcsak az egészséges egyének fokozott kockázatát jelenti a későbbiekre nézve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását tekintve, hanem a már ismert betegség gyorsabb lezajlását is jelzi – mondta el Dr. Reiter. Ez a módszer további fejlesztésre szorul, az azonban vizsgálataink alapján biztos, hogy az ismételt ultrahangvizsgálat többletinformációt nyújt a rizikócsoportról, és kijelöli az erélyes terápia célcsoportját.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivinfarktus_ultrahang