Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megbosszulja magát a kevés alvás

A felnőttek után a serdülőkorúak esetében is megállapították, hogy a kevés vagy rossz alvás fokozza a magas vérnyomás rizikóját. Az eredmények ismeretében érdemes lenne átszervezni az iskolai tanítás rendjét.

A kutatás vezetője, Dr. Susan Redline, a clevelandi Case Western Reserve Egyetemi Kórházak Alvásközpontjának igazgatója elmondta, hogy felnőttek esetében már bizonyították, hogy a hat óránál kevesebb alvás éjszakánként magas vérnyomással járhat, ám kamaszkorú gyermekek esetében még nem készült ilyen vizsgálat. Ezúttal munkatársaival 13-16 év közötti kamaszok alvási szokásait vizsgálták.

Kiderült, hogy 11%-uk kevesebb mint 6,5 órát alszik éjjelente, és hogy 26%-uk „rosszul” alszik, vagyis gyakran felébred alvás közben. Minden hetedik tinédzsernél mértek magas, vagy határértéken lévő vérnyomást (a normál érték 120/80 Hgmm). A kevesebb mint 85%-os hatékonysággal alvó fiatalok körében csaknem háromszorosnak bizonyult a magas vérnyomás rizikója.

„Ez az egyik legérdekesebb eredményünk, hogy az alvásminőség is összefüggésben áll a magas vérnyomással” – mondta el Redline. Egyelőre még korai lenne az alvásminőséget a rizikófaktorok ranglétráján elhelyezni, ám Redline szerint valószínűleg az elhízás elé kerülne a besoroláskor. Terveik szerint folytatják a résztvevők utánkövetését, hogy megfigyeljék, hogyan változik idővel a serdülők vérnyomása.

Dr. Stephen R. Daniels, a Denveri Gyermekkórház fő gyermekorvosa, a Amerikai Kardiológus Társaság szóvivője arra mutatott rá, hogy ha több eredmény gyűlik össze a témában, akár megváltoztathatják a tanulók napirendjét is. Az USA-ban jelenleg a kisebb gyerekek később kezdik az iskolát, míg a nagyobbaknak már korán reggel megkezdődik a tanítás. A serdülőkben végbemenő változások azonban megnehezítik a korai kelést és fekvést, ezért az iskolai élet átszervezésével megkönnyíthető az ő és szüleik élete is.

A szakértők egyetértenek, hogy fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása. Nyugodt, csendes hálószobában, koffeinfogyasztás kerülésével és naponta mindig ugyanabban az időben könnyebb álomba merülni, és végigaludni az éjszakákat – írja a Circulation augusztusi számában megjelent cikk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvas_magas_vernyomas