Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Meglepő összefüggés az elhízással kapcsolatban

Érdekes összefüggésre világított rá egy brit vizsgálat: kiderült, hogy a rossz koordinációs készséggel rendelkező gyerekeket felnőtt korukban nagyobb eséllyel érinti az elhízás problémája.

Egy Nagy-Britanniában1958 óta zajló vizsgálat keretében 7 és 11 éves korú gyermekek kézkoordinációját és kézügyességét mérték fel orvosok és tanárok. A tesztek egyszerű, időre végzett módszerekkel mérték a mozgások pontosságát, a gyerekeknek például négyzeteket kellett megjelölniük vagy gyufaszálakat kellett felszedniük.

A résztvevők 33 éves korában a vizsgálat készítői megmérték testtömegindexüket – a 30 feletti értéket a kövérség jelének tekintették.

Az adatok elemzése kimutatta, hogy a gyenge kézügyesség és koordinációs készség mindkét életkorban növelte a felnőttkori elhízás kockázatát.

Az összefüggés akkor is fennállt, ha a számokat korrigálták a későbbi elhízáshoz esetlegesen hozzájáruló tényezőkkel, például a gyermekkori testtömegindexszel, vagy a család társadalmi osztályával. A kutatók nem térképezték fel az összefüggés hátterében álló specifikus biológiai folyamatokat.

Az eredményeket összegző londoni Imperial College és két svéd intézet kutatói szerint a háttérben több tényező is áll, többek között szerepe van az élet kezdetén a magzatot, a csecsemőt ért behatásoknak (mint például az anyai dohányzás a terhesség alatt), melyek befolyásolhatják mind a koordinációs készséget, mind az elhízás rizikóját.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizas_kezugyesseg