Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A hüvelygyulladás növeli a HIV kockázatát

A nők körében gyakori bakteriális eredetű hüvelygyulladás (vaginózis) fokozza az AIDS-et okozó HIV-fertőzés rizikóját, állítják amerikai kutatók.Az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill Népegészségügyi Iskolájának kutatói áttekintő közleményük megírásához összesen 23 publikációt tanulmányoztak át, melyekből kiderült, hogy a bakteriális hüvelygyulladás fokozza a HIV kockázatát. Az összefüggés szorosabbnak bizonyult az olyan nők esetében, akikre nem volt jellemző a kockázatos szexuális élet.

„Mivel mindkét betegség nemi úton terjed, nehéz megállapítani, hogy oki összefüggésről, vagy valamilyen más okról van-e szó, ami miatt a bakteriális vaginózissal élő nők nagyobb valószínűséggel kapják el a HIV fertőzést” – mondta el Jennifer S. Smith adjunktus, majd hozzátette, hogy ha követéses vizsgálatok oki összefüggést igazolnak, a bakteriális hüvelygyulladás kezelése akár a HIV-fertőzés megelőzéseként is szóba jöhet a jövőben.

A szülőképes korú nők körében a leggyakoribb típusú hüvelygyulladás a bakteriális eredetű. A hüvely normális baktériumflórájának megbomlása, a bakteriális vaginózis más nőgyógyászati és szülészeti problémákkal is összefügg, így fokozza a koraszülés, a kismedencei gyulladás és a felső genitális traktus fertőzéseinek rizikóját. A betegség úgy járul hozzá a fokozott HIV-kockázathoz, hogy pusztítja a mikroorganizmusok ellen védő baktériumokat, illetve növeli a pH-t, ami viszont fokozza a vírus kötödését és túlélését.

Smith és munkatársai olyan tanulmányokat vettek alapul, melyek az Egyesült Államokban, Thaiföldön és több afrikai országban készültek. A bakteriális vaginózis előfordulása ezekben az országokban 11-70 százalék közt mozgott. Az adatok elemzése alapján a bakteriális hüvelygyulladás 60%-kal fokozza a HIV elkapásának kockázatát. Az összefüggés gyengébbnek bizonyult az eleve magas kockázati csoportba tartozó nőknél.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiv_huvelygyulladas_vaginozis