Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szülés 30 felett: nagyobb a császármetszés-rizikó

A császármetszések arányának növekedése több országban azzal van összefüggésben, hogy a nők egyre későbbi életszakaszba tolják ki a gyermekvállalást – állítják brit kutatók.

Laboratóriumi kísérletek azt igazolták, hogy az anya életkorának növekedésével párhuzamosan a méh izomzata egyre kevésbé képes a kontrakciókra. Ez lelassítja a szülés folyamatát, és így növeli a császármetszés esélyét.

Dr. Gordon C. S. Smith, a Cambridge Egyetem kutatója szerint „ez az összefüggés egyértelműen rávilágít, hogy a lassú és problémás szülések hátterében az előrehaladott életkor, azaz a méh öregedése áll”.

Smith és kollégái közel hatszázezer nőre vonatkozó, 1980 és 2005 közötti skóciai adatokat vizsgáltak. Ebben az időszakban az első gyermeküket 30 és 34 éves koruk között szülő nők aránya a háromszorosára nőtt, a 35 és 39 év közöttieké a hétszeresére, a 40 feletti újdonsült anyák aránya pedig megtízszereződött.

A vizsgált időszakban a császármetszése aránya több mint kétszeresével nőtt. 16 éves kor fölött minden öt év egy nő életkorában 49%-kal emelte a császármetszés előfordulásának arányát, emellett 30 perccel megnövelte a szülés időtartamát is.

A szerzők szerint ha a vizsgálat ideje során nem emelkedett volna az első gyermekes anyák átlagéletkora, az elvégzett császármetszések 38%-a elkerülhető lett volna. „Miután egyre több nő halasztja későbbi életszakaszba az anyaságot, elengedhetetlen, hogy megértsük az életkornak a szülésre gyakorolt hatását, ha csökkenteni szeretnénk a terhesség alatt végzett beavatkozások számát” – hangsúlyozta Smith.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csaszarmetszes_szules_meh