Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ha elakad a falat: teendők félrenyelés esetén - A Heimlich-manőver

Mindenki „nyelt már félre”, s az elakadt falattól köhögve, levegő után kapkodva többnyire sikerül megszabadulni. Különösen a habzsolva faló kamaszok körében fordul elő a fent említett jelenség. A gyermek (vagy felnőtt) ilyenkor sem lenyelni, sem visszajuttatni nem képes a falatot, arca eltorzul, nem kap levegőt, rémült lesz, segítséget vár.



Bármily furcsa, okozhat, sőt okoz is fulladást a félrenyelés. Egy banális balesetből halál? A hátba veregetés, vízzel itatás tilos, csak árthatunk vele. A hátba ütögetés azért nem tanácsos, mert a falat még rosszabb helyzetbe fordulhat, ha vizet adunk, akkor pedig a félrenyelt étel megdagadhat. Mindkét esetben még nagyobb veszélybe sodorjuk a bajba jutottat.

Mit tegyünk félrenyelés esetén?

A biztos segítség nagyon egyszerű, ha ismerjük a Heimlich-manővert:

1. Állítsuk fel a fuldoklót.

2. Öleljük át hátulról, és a rekeszizom magasságában (közvetlenül a bordák alatt, a gyomor tájék körül) kulcsoljuk össze a két kezünket.
3. Gyors és erőteljes mozdulattal rántsuk magunk felé a bajba jutottak, majd engedjünk a szorításon.
4. Ritmikusan ismételjük néhányszor.

A bennrekedt falat hamarosan távozik, szabaddá válik a légzés. Továbbra is figyeljünk azonban, mert a baleset szenvedettnek a falat távozása után néhány másodperccel már tudnia kell beszélni és köhögni, ami jelzi, hogy valóban szabadak a légutak. Ha a légzés szabályos és a páciens nyugodtnak tűnik, de nem beszél, hívjunk orvost, mert lehet, hogy a fuldoklás miatt sokkos állapotba került, aminek ellátására csak orvos képes.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/felrenyeles