Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Veszélyben az epilepsziás anyák magzatai

Azok a nők, akik epilepszia elleni gyógyszert szednek, és terhességet terveznek, jól teszik, ha időben felkészülnek arra, hogyan csökkentsék a születési rendellenességek előfordulását gyermeküknél – javasolja egy ausztrál epilepszia-szakértő.

Cecilie Lander, a Queenslandi Egyetem neurológiai tanszékének munkatársa szerint ezeknek a nőknek egészséges társaiknál két-háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy gyermekük valamilyen fejlődési rendellenességben fog szenvedni. Az epilepszia elleni gyógyszerek fogyasztása pedig csak növeli ezt a kockázatot.

„Veleszületett szívbetegség, az idegpályák rendellenes fejlődése, nemi szervi problémák és ajak- vagy szájpadhasadék 3 és 7% közötti gyakorisággal fordulnak elő epilepszia elleni gyógyszereket szedő anyák gyermekei esetében – írja Lander. – Emellett azok a gyerekek, akik még a méhen belül találkoztak ezekkel a gyógyszerekkel, nagyobb valószínűséggel küzdenek majd beszédfejlődési zavarokkal és autisztikus rendellenességekkel is.”

Lander ezért terhesség előtti tanácsadást és átfogó cselekvési tervet javasol. „Ezeknek a nőknek olyan gyógyszereket kell kapniuk, amelyek a legkevésbé teratogenikusak (magzatkárosítóak), de a leginkább hatékonyak az ő epilepsziájuk esetében, és ugyanilyen fontos, hogy a lehető legalacsonyabb hatásos dózist kapják.” Mindazonáltal elengedhetetlen, hogy meglegyen az epilepszia elleni gyógyszerek kellő egyensúlya a terhes nőknél, hiszen ez szükséges a magzati élet védelme érdekében” – áll az Australian Prescriber című folyóiratban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/epilepszia_terhesseg