Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fásli és gyógyharisnya: gyógyító ruhadarabok visszértágulatra

A lábon kialakuló visszértágulat nem csak csúnya, de kellemetlen tünetekkel, lábfájással, a láb fáradékonyságával és beduzzadásával is jár. A fáslizás vagy kompressziós gyógyharisnya viselése sokat enyhíthet a helyzeten, és megelőzésre is használható.

A bőr alatti felszíni visszerek kitágulásáért az elégtelenül záró vénabillentyűk felelnek, melyek nem képesek meggátolni, hogy a szív felé igyekvő elhasznált vér visszaáramoljon az alsó végtagokba. A pangó vér miatt a felszíni vénákban nagy nyomás alakul ki, melynek hatására az érfal kitágul és elvékonyodik, kanyargóssá válik. Az oxigénben szegény, salakanyagokban dús vér nem képes ellátni a környező szöveteket, ahova fehérjetartalmú folyadék szivárog: kialakul a láb és a boka duzzanata.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer>>  [1]

Segítség a vénáknak

Önként adódik a lehetőség, hogy a tágult, felszínes vénákat valahogy iktassuk ki a forgalomból, hogy a véráram útját a mélyvénák, egyben a szív irányába kényszerítsük. Erre találták ki a rugalmas pólyát, köznapi nevén fáslit, illetve az ún. kompressziós gyógyharisnyát. A már kialakult visszértágulat mellett ezek az eszközök meglévő, öröklött hajlam esetén is segítenek: főként sportolás, vagy tartós állással, üléssel járó munkavégzés, illetve terhesség esetén tanácsos megelőzésképpen használni őket.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer>>   [2]

A fáslizás helyes módja

Ha meg tudjuk tenni, hogy minden reggel, még az ágyból való kikelés előtt befáslizzuk a lábunkat, félig nyert ügyünk van. A rugalmas pólyát magasba emelt lábbal tekerjük fel úgy, hogy az első pólyamenetet a bokánál körbe csavarjuk, majd vissza a lábra (vigyázzunk, a sarok is fedve legyen!), azután lassan felfelé, hogy a pólyamenetek tetőcserépszerűen fedjék egymást. Már csak rögzíteni kell biztosítótűvel a pólyát.

A továbbiakban arra kell ügyelni, hogy a pólyamenetek ne gubancolódjanak össze reménytelenül a nap folyamán. Mert ilyenkor a fásli már nemhogy segít, de kifejezetten alattomosan a kezeltség látszatát kelti, miközben a felszíni, esetleg szabályos pólyamenetek alatt már rég összegyűrődött, elcsúszott, és hurkákat képezve nem ki-, hanem elszorít.

A szorítás alatt rosszabb a helyzet, mint a fáslimentes helyeken.

Használjunk inkább kompressziós gyógyharisnyát. A mai, korszerű gyógyharisnyák az egyéb harisnyákhoz hasonló kinézetűek, komputervezérlésű gépeken, egyedi méretre készülnek. A visszeresség súlyosságához mért erővel szorítják a lábakat ott, ahol kell. A legfontosabb: mivel a tb támogatja, az egyébként igen drága harisnya elérhető áron megvehető.

A gyógyharisnya viselésének szabályai

Ha rászánta magát, hogy ezentúl gyógyharisnyát fog viselni, az alábbi tanácsokat vegye figyelembe.
• Orvossal írassa fel, méretvétel után, receptre.
• Reggeltől estig viselje (kivéve, ha éjszakás, akkor természetesen fordított a sorrend.)
• Kb. félévenként cserélje újra.
• Egyszerre kettőt írasson fel: míg az egyik mosásban, a másik használatban lehet.
• Ha panaszt okoz, inkább forduljon orvoshoz, hogy az okát kiderítse, mintsem felhagyjon a harisnya viselésével.

A gyógyharisnya jelentős mértékben csökkenti a visszereseket sújtó panaszokat, a valódi megoldás legtöbbször mégis a sebészi beavatkozástól várható.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer

 

A patikákban recept nélkül kapható a VenoprotEP ami gátolja a vénák tágulását és növeli a hajszálerek ellenállását. Az alsó végtag idült vénás elégtelenségének kezelésére ajánlott az alábbi esetekben:

- nehézláb érzése,

- feszülés,

- fájdalom,

- éjszakai lábikragörcs.

 

A patikákban kapható gyógyszer alkalmas heveny aranyeres krízis kezelésére is.>  [3]

 

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/harisnya_fasli_visszer