Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Miért baj, ha szégyenlős a gyerek?

A norvég Közegészségügyi Intézet felmérése szerint azok a kisgyerekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol az édesanya valamilyen pszichológiai zavarral küzd, nagyobb eséllyel lesznek depressziósok kamaszkoruk elején. Különösen a lányok és a félénk, visszahúzódó természetű gyerekeknél áll fenn a veszélye a mély érzelmi problémák kialakulásának.

A szorongás és a depresszió a két leggyakoribb pszichiátriai kórkép gyermekeknél és kamaszoknál. Világszerte a gyermekek és kiskamaszok mintegy 10-20 százalékánál alakulnak ki olyan tünetek, amelyek lehetővé teszik a depresszió és a szorongásos zavar diagnosztizálását.

Dr. Evalill Karevold és kollégái összesen 900 család sorsát kísérték figyelemmel a gyermekek 18 hónapos korától egészen a kamaszkorig, hogy többet megtudjanak a depressziós és szorongásos problémák természetéről.

A kutatási eredmények szerint a családi környezeti tényezők különösen 5 éves kor előtt játszanak fontos szerepet. Az édesanya pszichológia problémái, a családi stressz és az elhagyatottság az iskoláskor előtt jelentősen megnövelhetik a depressziós és szorongásos betegségek megjelenésének valószínűségét 12-13 éves korban. Az adatok szerint a lányok hajlamosabbak az ilyen gondokra, mint a fiúk.

„A lányok ugyanis hajlamosabbak többet rágódni a problémákon, mint a fiúk. A lányok a korai pubertáskorban amúgy is érzékenyebbek a környezeti változásokra, a családi problémák pedig tovább ronthatnak a helyzeten” – nyilatkozta Dr. Karevold.

A másik fontos tanulság, hogy a szégyenlős gyermekek esetében magasabb a depressziós és szorongásos tünetek megjelenésének valószínűsége, mint a nem szégyenlősök között. „Fontos, hogy a kisgyermekes családok megértsék, a családi környezet nagyon nagy hatással van a gyermek fejlődésére, és ha képesek megteremteni a nyugodt családi légkört, azzal sok későbbi problémától óvhatják meg gyermeküket” – nyilatkozta Dr. Karevold.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermek_depresszio