Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vörösborral nem fog elhízni!

Az Amerikai Endokrinológiai Társaság éves gyűlésén bemutatott tanulmány szerint a vörösborban és szőlőben található resveratrol csökkenti a zsírsejtek számát, így a remélhetően használható lesz az elhízás kezelésében illetve megelőzésében.



A németországi Ulmi Egyetem kutatói most arra keresték a választ, hogy a resveratrol képes-e a zsírsejtek méretét vagy anyagcseréjét megváltoztatni. Korábbi kísérletek során a resveratrollal kezelt egereknél nem jelentkeztek az elhízás következményei.

A mostani kutatás során kiderült, hogy a resveratrol meggátolta a zsírsejtek növekedését, a zsír tárolását és az éretlen zsírsejtek érését; továbbá visszaszorította a citokinek termelődését, amelyek felelősek lehetnek az elhízással kapcsolatos betegségekért, mint például a cukorbetegség vagy a koszorúér-elzáródások. A resveratrol egy olyan fehérje termelődését is serkentette, amely védelmet nyújt a szívinfarktus ellen.

Az eredmények egybevágnak az úgynevezett „francia paradoxonnal”: a franciák közismerten sok vörösbort fogyasztanak, de magas zsírtartalmú étrendjük ellenére mégis alacsony a szívbetegségek miatti halálozás.

„A resveratrolnak közvetlen hatása van a zsírsejtekre, így fejti ki az elhízás elleni hatását, ezért segíthet az elhízás megelőzésében, és talán a kezelésében is”– mondta el Pamela Fischer-Posovszky, a tanulmány vezető szerzője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/resveratrol_vorosbor