Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Romlik a memóriája? Szokjon le!

A középkorúak romló memóriája és a kognitív funkciók rosszabbodása nyilvánvalóan betudható a dohányzásnak – állítja egy tanulmány.

Egy 35 és 55 év közötti londoni köztisztviselők vizsgálatán alapuló kutatás szerint a középkorúaknál a memória romlása és az érvelőképesség csökkenése szoros összefüggést mutat a dohányzással, továbbá a későbbi kognitív- és memóriaproblémákkal.

A francia Nemzeti Egészségtudományi és Orvosi Kutató Intézet munkatársa, Severine Sabia és kollégái szerint a régen leszokott dohányosoknál kisebb valószínűséggel fordul elő romlás a kognitív funkciókban, a szókincsben, illetve a beszéd folyékonyságában; a középkorban abbahagyott dohányzás pedig hatással van más egészségmegőrző szokásokra is.

A kutatók szerint eredményeink azt sugallják, hogy az összefüggés a dohányzás és a kognitív képességek között messze alulbecsült, épp amiatt, hogy a késő középkorúak halálozási aránya magasabb, illetve kevésbé működnek együtt a kognitív tesztekben.

A szerzők kiemelték, hogy „az eredmények nagyon fontosak, mert a kognitív nehézségekkel küzdő középkorúaknál gyakrabban és gyorsabban fejlődik ki demencia a későbbi életkorban. Az elmúlt 20 évben a dohányzás ellen lefolytatott közegészségügyi kampányok elérték, hogy a dohányzási szokások megváltozzanak” – írták. – „Ezeket a kampányokat úgy kellene folytatni, hogy függetlenül az életkortól, minden dohányoshoz eljussanak. ”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/memoria_dohanyzas