Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A szoptatás másképp hat a fiú babákra

Megdőlni látszik az a hiedelem, miszerint a szoptatás egyformán óvja a babákat a különböző betegségek ellen, ugyanis kutatók szerint a légúti gyulladások esetében az anyatej védőhatása erősebb a lányoknál, mint a fiúk esetében.

A John Hopkins Gyermekközpont kutatói szerint ha az anyatejben található és a szoptatás révén az újszülötteknek közvetlenül eljuttatott immunanyagok lennének felelősek a gyulladásgátló hatásért, akkor a fiú- és lánybabák egyforma védelemben részesülnének. Az is bebizonyosodott, hogy az anyatej nem megóvja a kicsiket a gyulladásoktól, hanem segít, hogy azokat könnyebben legyőzzék.

„Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az anyatej már csecsemőkorban bekapcsol egy univerzális védelmi mechanizmust, amely valamiért könnyebben működésbe hozható a lányokban, mint a fiúkban” – mondja Fernando Polack, a John Hopkins specialistája.

A kutatásból az is kiderült, hogy a tápszerrel etetett babák esetében már a kislányok a védtelenebbek: náluk nyolcszor nagyobb eséllyel alakultak ki súlyos légúti fertőzések.

A védelem különböző mértéke és a nembéli különbségek ellenére az anyatej a legjobb táplálék mind a koraszülött, mint az időben született csecsemők esetében, és a szoptatás az agy fejlődését és az általános egészség kialakulását is elősegíti.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/anyatej_leguti_gyulladas