Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fogyjon le és mentse meg a Földet!

Ki gondolná, hogy a globális felmelegedés kialakulásában az elhízásnak is komoly szerepe van? Márpedig brit kutatók szerint így van, ugyanis a túlsúlyos és elhízott emberek szállításához több üzemanyagra van szükség, és az élelmiszer-fogyasztásuk is értelemszerűen magasabb, mint a normális súlyúaknak.

Jelenleg közel 400 millió kórosan túlsúlyos ember él világszerte, és az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint ez a szám 2015-re akár 700 millióra is emelkedhet. A világ lakosságának közel 40 százaléka tekinthető kórosan elhízottnak.

A Londoni Egyetem Higiéniai és Trópusi Betegségekkel Foglalkozó csoportjának kutatóinak adatai szerint egy kórosan elhízott embernek napi 1680 kalóriára van szüksége a normális működéshez, és további 1280-ra a napi teendők elvégzéséhez. Ez 18 százalékkal több kalóriát jelent, mint amennyire egy normális testsúlyú embernek szüksége van.

Mivel a soványabb emberek kevesebbet esznek, és hajlamosabbak a testmozgásra (tehát ritkábban veszik igénybe autójukat), ezért kevesebb terhelést jelentenek a mezőgazdaság és az energiaipar számára. Ez azért is fontos, hiszen az üvegházhatásért felelős gázok 20 százaléka a mezőgazdaságból származik.

„A normális testsúly fenntartásával tehát nem csak saját magunknak teszünk jót, de a Földet is óvjuk, ugyanis így csökken az élelmiszer- és energiaigény” – vonta le a következtetést Ian Roberts, az egyetem munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyas_globalis_felmelegedes