Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A hólyagrák mint munkahelyi ártalom

A tűzoltók élete meglehetősen veszélyes, egy új kutatás szerint a lánglovagok ráadásul nagyobb eséllyel betegszenek meg a hólyagrák egy típusában, mint a más foglalkozást űző férfiak.

Egy, az Amerikai Urológiai Társaság éves tudományos ülésén prezentált kutatás tanulsága szerint a tűzoltóknak nagyobb esélyük van az átmeneti sejtes hólyagrák (TCC) kialakulására, ezért rendszeres szűrővizsgálaton kellene részt venniük. Jelenleg nincs általános elfogadott protokoll a TCC szűrésére.

Az orvosok számára régóta köztudott, hogy bizonyos környezeti szennyezőanyagok és kémiai szerek növelhetik a húgyhólyagrák kialakulásának esélyeit. Szervezetünkben a rákkeltő anyagok a vérbe kerülnek és később a vesék szűrik meg őket, míg végül a vizelettel együtt távoznak. A vizeletben lévő nagyobb koncentrációjú rákkeltő anyagok károsíthatják a húgyhólyagot, így növelve a TCC kialakulásának esélyeit. A tűzoltók, mivel munkájuk során gyakran találkoznak veszélyes gázokkal és mérgező vegyületekkel, különösen veszélyeztetettek.

A tudósok a mostani kutatás során 1286 jelenleg is aktív és már visszavonult San Franciscó-i tűzoltót vizsgáltak meg. A megvizsgált tűzoltók közül 99 esetben találtak TCC-re utaló jeleket, akik közül később összesen háromnál diagnosztizáltak átmeneti sejtes hólyagrákot. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a tűzoltók az erősen veszélyeztetett kategóriába tartoznak TCC betegség szempontjából.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/holyagrak_tuzolto