Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nők, akik a legjobbak az ágyban

Egy ausztrál kutatás szerint a depressziós nők háromszor többet szexelnek, mint kiegyensúlyozottabb társaik – függetlenül attól, hogy párkapcsolatban élnek vagy éppen egyedülállóak-e.

A melbourne-i kutatás szerint az enyhe és közepes súlyosságú depresszióban szenvedő nők szexuálisan háromszor aktívabbak, mint nem depressziós társaik. Emellett sokkal felszabadultabb a szexuális attitűdjük, és sokkal változatosabb szexuális tapasztalattal rendelkeznek.

A jelenséget klinikai mintákból már eddig is ismerték, de Dr. Sabura Allen, a Monash Egyetem klinikai pszichológusa most először mutatta ki egy kutatás keretében, amikor depressziós és egészséges nők közelmúltbeli szexuális tapasztalatait vizsgálta. A pszichológus szerint a depressziós nők valószínűleg azért keresik gyakrabban a szexuális intimitást, mert annak révén biztonságban érzik magukat. A depressziós emberek hajlamosak bizonytalanabbak lenni párkapcsolatukat illetően, és amiatt aggódni, hogy partnerüket nem érdeklik eléggé, vagy azok nem találják őket értékesnek. A szex segít azt a közelséget és biztonságot érezni, amire ilyenkor szükségük van.

Arra a kérdésre, hogy a szeretkezés hatásos ellenszer lenne-e a depresszióra, a pszichológus válasza az, hogy nem tudni, de feltételezik, hogy segítséget jelenthet, mivel lehetőséget ad a nőknek arra, hogy szeretve érezzék magukat.

A kutatás során az is kiderült, hogy az egyedülálló nők többször létesítenek alkalmi viszonyt, mint a nem depressziós szinglik. Dr. Allen szerint az ausztrál párok átlagosan heti egy-három alkalommal szeretkeznek, de a legtöbbjük inkább csak egyszer. Az egyedülálló nők ennél jelentősebben kevesebb alkalommal szexelnek, ez azonban nem feltétlenül igaz az egyedülálló férfiak esetében is – tette hozzá.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szex_depresszio