Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vakbélműtét vaginán keresztül

Elsőként távolítottak el egy gyulladt vakbelet a páciens vagináján keresztül a San Diego-i Orvosi Központban.

A beteg szervek természetes testnyílásokon keresztül történő eltávolítása a páciens számára gyors felépülést, minimális fájdalmat és hegmentességet biztosít. A 2008. március 26-án zajlott műtét esetében is mindössze egyetlen bemetszést ejtettek a páciens köldökén keresztül, hogy be tudjanak helyezni egy két milliméteres mini kamerát a hasüregbe, aminek segítségével az orvos biztonságosan megközelítheti a műtéti területet.

Diana Schlamadinger, harmadéves kémia szakos PhD-hallgató, a műtét alanya, egy 1 és 10 közötti skálán 0,5-1-es mértékű fájdalomról számolt be a műtét után. A hallgató fontosnak találta az ehhez hasonló klinikai próbákat, ezért vállalkozott a beavatkozásra.

Ez volt a negyedik NOTES (természetes testnyílásokon keresztül végzett endoszkópos) technológiával végzett műtét a San Diego-i központban. A jövő műtéti módszereinek kutatásával foglalkozó intézmény olyan technikák kifejlesztésén és finomításán dolgozik, melyek gyorsan megváltoztathatják a világ műtéti eljárásait.

A sebészek által használt eszközök pontosabb kézügyességet, és a szervek, valamit vénák fölötti pontosabb koordinációs képességet biztosítanak. A sebész mozdulatait követő RealHand technológiás eszközt úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a transzvaginális NOTES műtétek elvégzésére.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vakbelmutet_vagina_endoszkopos_mutet