Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az érelmeszesedés és a magas koleszterinszint összefüggései

A népbetegségnek tekinthető érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulása szoros összefüggésben van a magas koleszterinszinttel. A fejlett országokban az érelmeszesedésre visszavezethető betegségek, köztük a szívinfarktus és az agyvérzés a halálesetek leggyakoribb okai, a koleszterinszintre való odafigyelés tehát életet menthet.



Az érelmeszesedés a szívből az oxigéndús vért a szövetek, szervek felé szállító erek, az artériák (verőerek) megbetegedése. A szemléletes elnevezés hátterében álló, bonyolult folyamatokból összeadódó betegség lényege röviden az, hogy az artériák falán lerakódások, ún. plakkok alakulnak ki, ami csökkenti az erek keresztmetszetét, és az érfal rugalmasságát.

Az ilyen vénák idővel összeszűkülhetnek és akár el is záródhatnak, illetve emellett a plakk sérülése miatt vérrög alakulhat ki, ami a véráramba kerülhet. Mindkét eset azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az akadályozott véráramlás miatt csökken a sejtek oxigénfelvétele, és szövetelhalás lép fel. Ez az első esetben infarktust, a másodikban trombózist jelent.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiket érint az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés ugyan tipikusan az idősek betegsége, de már fiatal korban is jelentkezhet, illetve kialakulása hosszú évtizedekre vezethető vissza, tehát a megelőzést már érdemes korán elkezdeni. A betegségre való hajlam nem csak egyénenként lehet változó, de a szervezet különböző régióiban is más és más. Így tehát van, akinek az aorta (főütőér) hasi szakaszán, másoknak az agyhoz vezető és az agyat ellátó erekben, megint másoknak a szív, vagy esetleg az alsó végtag ereiben lép fel kifejezettebb formában.

A betegség előfordulása földrajzilag sem egységes, az európai és az észak-amerikai lakosok között rendkívül nagy az érelmeszesedésre való hajlam, míg az ázsiai földrész egyes keleti régióiban igen alacsony.

A koleszterin szerepe

Az eret elszűkítő lerakódások főként a szervezet által fel nem használt alacsony denzitású (sűrűségű) LDL-koleszterinből állnak össze, illetve emellett egyéb, különféle összetevői is vannak, pl. ásványi anyagok (kalcium) és kötőszöveti sejtek. A „rossz” koleszterin szintjének normalizálása érthetően életfontosságú tehát.

Az érelmeszesedés kialakulásában nem csak egyedül a koleszterin bűnös. A szintén a vérzsírok közé tartozó trigliceridek magas szintje mellett a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az idős kor, valamint a stressz szintén a hajlamosító tényezők között szerepel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/erelmeszesedes_magas_koleszterinszint_arterioszklerozis