Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Abbahagyása után is növeli a rák kockázatát a hormonpótló kezelés

A menpopauzán átesett nőknél alkalmazott hormonpótló kezelés fokozza a rák kockázatát, és ezen a kezelés felfüggesztése sem változtat – mutatta ki egy amerikai kutatás.

A The Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű programban amerikai kutatók arra keresték a választ, hogy megelőzi-e a szívbetegségek és emlőrák kialakulását a kombinált hormonpótló kezelés a menopauzán átesett nőknél. Ám amikor 2002-ben éppen feltevésük ellenkezője bizonyosodott be, azonnal megszakították a vizsgálatot. A klinikai vizsgálatba több mint tizenhatezer, menopauzán már átesett egészséges nőt vontak be.

A vizsgálat hosszabb távú egészségügyi következményeit a Gerardo Heiss, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársa mérte fel. Az eredmények szerint a terápia befejezése utáni három éven belül az ösztrogénnel és progeszterinnel kezelt nők 24 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg daganatos betegségben, mint a placebót szedő kontrollcsoport tagjai. Különösen a tüdőrák [0] rizikója nőtt, méghozzá az 5 évig hormonkezelésben részesülő nők körében.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban most megjelent közleményből az is kiderül, hogy szerencsére a szintén hormonkezelési hatásnak tulajdonított szív- és érrendszeri betegségekre való fokozott kockázat csökkent a terápia abbahagyása után.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/menopauza_kombinalt_hormonpotlas_progeszteron_osztrogen_rak