Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan neveljen türelmes és szófogadó gyermeket?

A szülőkkel való szoros kapcsolat közvetlen előnyöket jelent a kisiskolásoknak, de mit jelent ez valójában? Egy nemrég végzett felmérés szerint türelmesebbek, megfontoltabbak, és érettebbek azok a gyerekek, akik már első éveikben is szoros kapcsolatot ápolnak szüleikkel.

Az Iowa Egyetem kutatói összesen 102 család életét kísérték végig a gyermekek 7 hónapos korától egészen négy és fél éves koráig. Eközben folyamatos felmérést végeztek a családon belüli kapcsolatok alakulásáról: hogyan kommunikálnak egymással, mennyire kötődnek egymáshoz és mennyire élvezik egymás társaságát a családtagok.

A felmérés végén a kutatók különböző tesztek segítségével vizsgálták meg a gyermekek viselkedését. Eredményeink szerint azok a gyerekek, akik első éveik alatt szoros, pozitív kapcsolatot alakítottak ki szüleikkel, sokkal szófogadóbbak, türelmesebbek és nyugodtabbak voltak, mint azok, akiknél nem volt olyan szoros a kapocs a szülőkkel.

A kutatók szerint ha a kisgyermek már születésétől kezdve szorosan kötődik szüleihez, később sem lesznek magaviseleti gondjai, ugyanis hallgatni fog szülei tanácsaira. „A szülőknek meg kell érteniük, hogy a közeli jó kapcsolat kialakítása már az első években megkezdődik, és később ezen a gyermek is és ők is csak nyerhetnek” – nyilatkozta Grazyna Kochanska, a kutatás vezetője.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szulo_gyermek_kapcsolat_kotodes_szofogado_erett_turelmes