Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Minden tizedik tini egészsége veszélyben van

A Rochester Egyetem Orvosi Központjának kutatói megdöbbentő felfedezést tettek: Amerikában valószínűleg majdnem minden tizedik tini metabolikus szindrómában szenved.

Az USA-ban évről évre ijesztő mértékben emelkedik az elhízott gyermekek száma, és egyre több gyermekgyógyászt, háziorvost és kutatót foglalkoztat az, hogy ez vajon miként fog hatni a gyermekek egészségi állapotára akkor, ha majd felnőnek.

A metabolikus szindróma (korábban metabolikus X szindróma) kritériumait felnőttek esetében már megállapították (centrális elhízásra utaló emelkedett derékkörfogat, emelkedett vérnyomás, alacsony HDL-koleszterin szint, magas zsírsavszint, valamint csökkent cukorterhelési képesség), a diagnózis egyértelmű felállításához szükséges egységes megállapodás gyermekek esetében még nem született meg. Sőt, a gyermekkori metabolikus szindrómáról az első közlemény is csak 2003-ban jelent meg Dr. Stephen Cook gyermekgyógyász professzor tollából.

A Nemzeti Egészségi és Tápláltsági Állapotfelmérő Vizsgálat legfrissebb adatait felhasználva a kutatók a 2003-as közleményben felállított kritériumok – derékkörfogat nem és életkor szerint legalább 90 percentil (vagyis száz gyermek közül 90-nek alacsonyabb, 10-nek magasabb ez az értéke az adott korcsoportban), vérnyomás legalább 90 percentil, zsírsavszint legalább 110 mg/dl, HDL-koleszterin legfeljebb 40 mg/dl, továbbá akadályozott cukoranyagcsere – alapján megállapították, hogy az összes tinédzser 9,4 százaléka és az elhízott tinik legalább egyharmada metabolikus szindrómában szenved. A vizsgálat alapjául szolgáló közleményben ez az arány még 4 százalék volt.

„Bár nincs egységes egyezmény arról, hogy mit tekintünk gyermekeknél metabolikus szindrómának, az a tény, hogy minden negyedik tini teljesíti a felnőtteknek előírt kritériumokat, elegendő okot ad az aggodalomra. Több követéses vizsgálat is igazolta már, hogy azok a felnőttek, akik beletartoznak az ezen feltételek által meghatározott csoportba, nagyobb eséllyel lesznek később 2-es típusú cukorbetegek, nagyobb a kockázatuk szívbetegség kialakulására és az átlagosnál hamarabb meg is halnak emiatt.” – hívta fel a figyelmet a kutatócsoportot vezető Dr. Cook.

„Nem azt mondjuk, hogy azok a fiatalok, akik teljesítik a metabolikus szindróma kritériumait, néhány éven belül cukorbetegek lesznek vagy szívinfarktust kapnak, hanem azt, hogy egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy harminc éves korukban viszont az átlagnál jóval nagyobb esélyük lesz rá. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen szép sikereket értünk el a középkorúak szívproblémák miatt bekövetkező halálozásának csökkentésében, akkor nagyon szívfájdító azt látni, hogy a fiatalok között a kockázat egyre csak fokozódik” – tette hozzá Cook professzor.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/metabolikus_szindroma_kamaszkori_elhizas